Skriftleg spørsmål fra Hanne Dyveke Søttar (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2099 (2019-2020)
Innlevert: 28.06.2020
Sendt: 29.06.2020
Svart på: 07.07.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Hanne Dyveke Søttar (FrP)

Spørsmål

Hanne Dyveke Søttar (FrP): De siste ukene er det observert turister fra flere land, utenfor Norden, spesielt i Nordland og Nord-Norge. På spørsmål svarer turistene at ingen stopper de på grensen, eller at det ikke er betjente grenseoverganger. Det er innreiseforbud, men ingen kontroll.
Mener statsråden det er riktig at campingplasser, hoteller og innbyggere i nord skal erstatte politiets oppgave med å bortvise utlendinger, hvem har ansvaret for grensekontroll?

Grunngiving

De siste ukene har det vært flere episoder der campingplasser i Nordland må vise bort utenlandske turister, som ikke har papirene sine i orden. Turistene forteller om åpne grenseoverganger, ingen kontroll eller oppfølging. Det er også episoder der turister mener at nå når de har kommet seg inn i Norge så skjønner de ikke logikken med å bli avvist.
Enkelte overganger har noe bemanning, enkelte dager, fra kl. 9-21, det er det hele.
Og, man registrerer bilnummer, på samme måten vi gjorde da vi var 7-8 år. Den finnes ingen kontroll eller oppfølging av de som krysser grensen.
Nå er det sommer, det er lyst hele natten, så de som vil over venter til etter kl. 21 for å passere grensen. I Narvik går de så langt at det spekuleres i om det står norskregistrerte biler, på norsk side, som da disse «turistene» kan benytte i Norge.
På spørsmål, om kontinuerlig grensekontroll, fra avisen Fremover i Narvik svarer politiet; «vi står her når vi står her».
Med det utbruddet man nå har i Norrbotten MÅ grensene stenges helt, aller helst fysisk.
Tidligere ble innreisende loggført, men uten oppfølging eller kontroll om karanteneregler ble fulgt.
Spesielt byene Narvik og Mo i Rana har merket en markant oppgang av reisende over sine grenseoverganger og er bekymret for utviklingen.
De første par månedene bisto HV/sivilforsvaret, men meg bekjent har de ikke oppdrag lenger slik at det nå kun er politiet som utfører grensekontrollen, innenfor sine begrensende rammer og budsjett.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det følger av utlendingsloven § 22 første ledd at det er politiet som har ansvaret for grensekontrollen.
Som ledd i å begrense videre spredning av Covid-19, har Norge innført midlertidig grensekontroll på indre Schengen-grense. Beslutningen setter ikke begrensninger i hvilke grenseovergangssteder som kan benyttes.
Samtidig med innføring av personkontroll på indre Schengengrense ble det vedtatt forskrift av 15. mars 2020 nr. 293 om bortvisning mv. utlendinger av hensyn til folkehelsen (bortvisningsforskriften). Forskriften har regler om bortvisning av utlendinger som ellers ville ha lovlig adgang til innreise etter utlendingsloven, for å trygge folkehelsen ved utbrudd av den allmenfarlige smittsomme sykdommen Covid-19.
Utlendinger som ikke omfattes av unntakene i bortvisningsforskriften, vil bli bortvist på grensen uten nærmere vurdering av hvilken smittefare de individuelt utgjør.
Nordland politidistrikt gjennomfører grensekontroll på totalt 6 grenseoverganger mot Sverige. Jeg har fått opplyst at det store deler av døgnet er politipersonell som fysisk står på grenseovergangene og kontrollerer alle som kommer til grensa. Basert på smittevernlovgivning og unntaksbestemmelser vil det være slik at noen får passere, mens andre må snu.
Det vil være tidspunkt av døgnet der politiet ikke har stasjonær kontroll på grenseovergangene. I disse tidsrommene gjennomfører politiet streifkontroller. I tillegg gjennomfører også Tolletaten streifkontroller.
Ifølge Midlertidig lov 19. juni 2020 nr. 83 om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen og forskrift 29. juni 2020 om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen, er en rekke persongrupper unntatt fra innreiserestriksjonene. Disse har rett til innreise og opphold i Norge. Enkelte av disse vil være omfattet av karanteneplikt etter forskrift av 27. mars 2020 nr. 470 om smitteverntiltak mv. som følge av koronautbruddet (Covid-19-forskriften).
Plikten til å oppholde seg i karantene følger av reglene som er gitt av Helse- og omsorgsdepartementet. Regelverket er langt på vei tillitsbasert, og det forutsettes at reisende setter seg inn i de reglene som gjelder og forholder seg til disse.
Utlendinger som har reist inn i Norge til tross for at de ikke har adgang til det kan bli bortvist. Utlendinger som blir bortvist skal forlate riket uten ugrunnet opphold.
Jeg har fått opplyst at politidistriktet opplever å ha god dialog med Fylkesmannen i Nordland om denne problemstillingen og at det også er gjennomført møte med ordførere i Lofoten som har vært særlig berørt.
Bortvisning av utlendinger er politiets oppgave og jeg legger til grunn at politiet legger sin kontrollvirksomhet på et nivå som gir en fornuftig balanse mellom hensyn til kontroll og smittevern og til at reiselivet og øvrig næringsliv i regionen ikke utsettes for unødige restriksjoner.