Skriftleg spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2377 (2019-2020)
Innlevert: 21.08.2020
Sendt: 24.08.2020
Svart på: 27.08.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): Hva vil statsråden konkret gjøre for å styrke Økokrims arbeid mot alvorlig miljøkriminalitet, og deler statsråden det synspunkt at flere av lovbruddene bør anmeldes?

Grunngiving

I følge avisa Klassekampen har det de siste 15 årene vært rapportert 3528 lovbrudd fra oljeselskapene. Av disse er det snakk om 404 større kjemikalieutslipp og 88 større oljeutslipp. Kun 10 anmeldelser er levert av myndighetene. Vi frykter dette gjør at selskap med store ressurser fortsetter som før og ser de kan få tilgivelse for sine lovbrudd og kanskje til og med tillatelse til økte utslipp etter et lovbrudd. I Klassekampen 19.08.20 sier leder for avdelingen for miljøkriminalitet i Økokrim, Hans Tore Høviskeland at han tror flere anmeldelser vil ha en disiplinerende effekt og lede til bedre sikkerhet på sokkelen. I regjeringens Stortingsmelding om miljøkriminalitet, Meld.St.19 står det skrevet at regjeringen vil sikre at ØKOKRIM, som spissorgan for bekjempelse av miljøkriminalitet, har kompetanse og ressurser til å utføre sine oppgaver på en forsvarlig måte.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Justis- og beredskapsdepartementet fordeler ikke budsjettene til de enkelte politidistrikter og særorganer. På grunnlag av Stortingets budsjettvedtak får Politidirektoratet tildelt bevilgning og fastsatt mål gjennom det årlige tildelingsbrevet fra Justis- og beredskapsdepartementet. Det er Politidirektoratets ansvar å disponere rammene i tråd med de mål og forutsetninger som er fastsatt.
Anmeldelse av lovbrudd er del av straffesaksbehandlingen, og det er påtalemyndighetens ansvar å følge opp i tråd med riksadvokatens prioriteringer og føringer. Alvorlig miljøkriminalitet er blant de sakstyper som er prioritert av riksadvokaten i mål- og prioriteringsrundskrivet for 2020.