Skriftleg spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2387 (2019-2020)
Innlevert: 24.08.2020
Sendt: 24.08.2020
Svart på: 03.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Vil statsråden lage en plan for å styrke bemanningen ved føde- og barselstilbudet, slik at vi kan opprettholde et stabilt føde- og barseltilbud gjennom pandemien?

Grunngiving

De siste ukene har vi fått høre flere historier fra fødende ved St. Olavs hospital som opplevde at oppholdet på fødeavdelingen under pandemien har vært preget av få hender og et sterkt fokus på å få de fødende ut av sykehuset. I mars fikk helseministeren overlevert en rapport som tydelig trakk frem at bemanning i det norske fødetilbudet ikke var tilpasset antall pasienter og kvalitets- og kompetansekrav definert i Nasjonale kvalitetskrav til fødeinstitusjoner. I fjor høst leverte Riksrevisjonen en rapport som viste at Helseforetakene har store utfordringer med å rekruttere og beholde sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre. Pandemien har lagt ytterligere press på et presset fødetilbud, og etter mange måneder med høy beredskap er det ikke overraskende at de opplever utfordringer.
Med høsten og en kommende influensasesong er det mulighet for at nye smitteoppblomstringer oppstår. Derfor er det avgjørende at vi allerede nå legger en plan for en bemanning som sikrer et trygt og stabilt fødetilbud gjennom hele pandemien.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Som representanten Kjerkol viser til, mottok jeg i mars i år en rapport om endringer i fødselsomsorgen og hvilke konsekvenser det har for bemanning. Det er en god og grundig rapport om tilstanden og utfordringer i fødselsomsorgen. Rapporten understreker at Norge er et av verdens tryggeste land å føde i, men at det er en økt andel risikopasienter blant de fødende. Det stiller nye krav til kompetanse og ressurser ved fødeinstitusjonene, og Helse- og omsorgsdepartementet har fulgt opp rapporten. Helseregionene har fått i oppdrag å følge opp kompetanse- og ressursbehov som er dokumentert i rapporten, i sin utvikling av fødeinstitusjonene. Dette ble presisert i justert oppdragsdokument til de regionale helseforetakene for 2020. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å revidere veilederen "Et trygt fødetilbud" og blant annet anbefale normtall for bemanning og kompetanse etter modell av anbefalingene i retningslinjen "Nyfødtintensivavdelinger – kompetanse og kvalitet". Jeg har også stilt krav om at Riksrevisjonens undersøkelse og anbefalinger følges opp av helseregionene.
Covid19-utbruddet gir helsetjenesten en rekke krevende utfordringer som skal håndteres nå og framover. Det er helseforetakene som har ansvaret for å lage konkrete planer for bemanningen ved den enkelte føde- og barselavdeling. Når det gjelder utfordringene ved St. Olavs hospital i sommer, har jeg merket meg at det har vært pekt på at de ikke har kunnet leie inn utenlandske jordmorvikarer. Samtidig er de ansatte blitt pålagt flere arbeidsoppgaver som følge av at de nybakte foreldrene kun må holde seg på rommet for å redusere smittefaren.
Jeg er opptatt av at vi har arbeidsforhold på fødeinstitusjonene som legger grunnlag for å rekruttere og beholde leger, jordmødre og andre personellgrupper. At vi har fulgt opp rapporten om endringer i fødselsomsorgen midt i koronapandemien, viser at vi prioriterer dette.