Skriftleg spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:392 (2020-2021)
Innlevert: 09.11.2020
Sendt: 10.11.2020
Svart på: 18.11.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Stavanger Aftenblad har avslørt at når en ser bort fra ansatterepresentanter og de tre utenlandske statsborgerne, bor fem av fem styremedlemmer i Equinor på Oslo Vest. Også valgkomiteen er bosatt innenfor Stor-Oslo.
Mener regjeringen at det ikke finnes personer med relevant kompetanse utenfor Oslo Vest, og hva vil statsråden gjøre fremover for å sikre at også perspektiver utenfor Oslo-Vest blir representert i Equinor styret?

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: I henhold til allmennaksjeselskapsloven skal det i selskap med flere enn 200 ansatte, slik som for Equinor, velges en bedriftsforsamling, med mindre noe annet er avtalt mellom selskapet og et flertall av de ansatte. En av bedriftsforsamlingens viktigste oppgaver er å velge styre.
To tredjedeler av medlemmene i Equinors bedriftsforsamling velges av generalforsamlingen, mens en tredjedel velges av og blant de ansatte. Det er 12 medlemmer og fire varamedlemmer i bedriftsforsamlingen som er valgt av generalforsamlingen. Det er bred geografisk representasjon blant de aksjonærvalgte medlemmene. De er bosatt i de fleste av landets fylker og i alle fylker langs kysten fra og med Rogaland til og med Troms og Finnmark.
Equinors valgkomité avgir innstilling til bedriftsforsamlingen om valg av aksjonærvalgte medlemmer til styret. Valgkomiteen er valgt av generalforsamlingen og er uavhengig av både styret og selskapsledelsen. Olje- og energidepartementet er representert i komiteen med ett av fire medlemmer.
I tråd med instruks for valgkomiteen i Equinor skal det legges vekt på at foreslåtte kandidater har nødvendig erfaring, kompetanse og kapasitet til å utføre vervene på en tilfredsstillende måte. Det skal også legges vekt på rimelig representasjon med hensyn til kjønn og bakgrunn samt på styremedlemmenes uavhengighet i forhold til selskapet. Valgkomiteen skal se hen til anbefalinger om sammensetning av styret som følger av Norsk anbefaling om eierstyring og selskapsledelse og eventuelle andre relevante anbefalinger om god eierstyring.
I valgkomiteens arbeid benyttes ekstern bistand og det gjøres brede søk. I tillegg er alle aksjonærer invitert til å gi innspill til nominasjonsprosessen, herunder synspunkter på sammensetning og kompetanse i Equinors styrende organer sett i lys av selskapets strategi, og/eller konkrete forslag til kandidater. Invitasjonen til aksjonærene gis ved årlig brev til de 20 største aksjonærene samt informasjon på Equinors hjemmeside hvor alle aksjonærer oppfordres til å komme med innspill.
Hovedhensynet ved statens arbeid med styresammensetting er relevant kompetanse. Videre vektlegger staten kapasitet og mangfold ut fra selskapets egenart. Med kompetanse menes relevant erfaring og bakgrunn samt personlige egenskaper. Det legges vekt på ledererfaring, styreerfaring og relevant bransjeerfaring med gode resultater. Med mangfold menes blant annet ulik arbeidserfaring, utdanning, kjønn, alder, geografisk tilhørighet og kulturell bakgrunn.
Equinors valgkomité vurderer kandidater fra hele Norge. Jeg mener at det er ønskelig med norske styremedlemmer som også bor utenfor Oslo-området, og håper valgkomiteen vil lykkes med å finne gode kandidater med en bredere geografisk tilhørighet fremover.