Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:513 (2020-2021)
Innlevert: 20.11.2020
Sendt: 20.11.2020
Svart på: 27.11.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): "Politikerne har aldri lagt ned Nord-Gudbrandsdal jordskifterett, og på papiret eksisterer den i beste velgående. I realiteten har det ikke vært noen ansatte i Vågå siden 2013. Kontorlokalene er også fjernet fra dette tidspunktet. Dette er fra samme tidspunkt som det ble innført felles ledelse med Vestoppland og Sør-Gudbrandsdal jordskifterett på Lillehammer. De to jordskiftedommerstillingene som var i Vågå, er heller ikke erstattet." skriver jordskiftedommer Brandsar i GD 13.11.
Vil dette skje domstolene som nå blir rettssteder?

Grunngiving

Viser til Prop. 11 L (2020-2021) om domstolstruktur.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Ingen av dagens bemannede rettssteder vil miste bemanningen i den nye strukturen, og eventuelle fremtidige nedleggelser av rettssteder skal forelegges Stortinget.
Det har over lengre tid vært store utfordringer knyttet til rekruttering av jordskifterettsledere og jordskiftedommere flere steder i landet. Dette gjelder blant annet Nord-Gudbrandsdal jordskifterett, som før 2011 hadde to dømmende årsverk, inkludert jordskifterettsleder. Siden 2011 har Domstoladministrasjonen lyst ut stillingen som jordskifterettsleder til Nord-Gudbrandsdal jordskifterett ved tre anledninger, uten å lykkes. Etter at den andre dommeren gikk av med pensjon i 2012, ble administrasjonen av Nord-Gudbrandsdal jordskifterett overført til Vestoppland- og Sør-Gudbrandsdal jordskifterett i 2013.
Etter dette er jordskiftedommere ved Vestoppland og Sør-Gudbrandsdal jordskifterett blitt utnevnt eller konstituert i begge jordskiftesokn, altså både Vestoppland og Sør-Gudbrandsdal jordskifterett og Nord-Gudbrandsdal jordskifterett. Siden 2011 har saksinngangen til Nord-Gudbrandsdal jordskifterett variert betydelig, fra fire til 25 saker i året. Situasjonen ved Nord-Gudbrandsdal jordskifterett er unik i domstolenes moderne historie, og skyldes altså ytre omstendigheter.
En utvidelse av rettskretsene vil gi større fagmiljøer med muligheter for moderat spesialisering og kompetanseutvikling, som igjen antas å virke positivt inn på rekrutteringen. Den foreslåtte regelen om lokal behandling vil sikre fortsatt drift ved hvert enkelt rettssted i den nye strukturen. Det er videre forutsatt i proposisjonen at domstollederen skal ha tilstedeværelse på alle rettsstedene i rettskretsen, og at rettsstedene skal bemannes både med dommerressurser og saksbehandlerressurser. Samtidig innebærer forslaget at saker kan overføres fra et rettssted med høy saksinngang og liten kapasitet, til et annet rettssted i samme rettskrets med lav saksinngang og ledig kapasitet, forutsatt at partene samtykker til det. Regjeringen legger dermed til rette for økt aktivitet ved rettssteder som i dag har lav saksinngang.