Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:733 (2020-2021)
Innlevert: 11.12.2020
Sendt: 14.12.2020
Svart på: 17.12.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Hvis publikum ikke kommer til å merke endringene av domstolsreformen i det hele tatt, betyr vel dette at ingen saker som involverer folk kommer til å flyttes bort fra deres nåværende tingretter.
Skal kun saker som ikke involverer folk flyttes rundt i de nye rettskretsene, eller kan folk forvente seg å bli flyttet rundt der det er størst kapasitet?

Grunngiving

Et av hovedargumentene fra regjeringen og Frp i domstolsreformen var at saker kunne flyttes rundt dit det er ledig kapasitet i rettskretsen. I avisa Østlendingen den 10. desember sier Høyres førstekandidat, Anna Molberg, fra Hedmark følgende: “Dette er en reform der publikum ikke kommer til å merke endringene i det hele tatt”. Jeg legger til grunn at folk for eksempel tidligere har møtt i Valdres tingrett på Fagernes merker om de som følge av reformen må til Vågå, Gjøvik eller Lillehammer for å møte i retten, at dette medfører utgifter, tidsbruk og reisebelastning.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Sakene skal i utgangspunktet behandles der de geografisk hører hjemme. Den nye hovedregelen om lokal behandling er likevel ikke til hinder for at saker kan overføres mellom dagens domstoler for å utnytte ledig kapasitet. Det vil føre til en mer effektiv ressursutnyttelse, i tråd med Riksrevisjonens anbefalinger, og til raskere saksbehandlingstid for brukeren. Ved vurderingen av om en sak skal behandles ved et annet rettssted enn der saken geografisk hører hjemme, skal de involvertes ressursbruk tas i betraktning. Dersom partene anser det fordelaktig å behandle sin sak på et annet sted i rettskretsen, for å få saken sin raskere avgjort, vil det være adgang til det.
Rettsstedene i nye Vestre Innlandet rettskrets er et godt eksempel. Sorenskriveren i Gjøvik tingrett uttalte nylig til Oppland Arbeiderblad «i et system fortsatt basert på 1500-tallet kan vi i dag ikke sende saker mellom domstolene», med henvisning til at hver dommer i Gjøvik tingrett har 13 saker de kommende to månedene, mens hver dommer på Fagernes i samme periode har 4,5 saker. Når reformen trer i kraft vil saker kunne overføres fra Gjøvik til Fagernes, slik at brukeren kan få saken sin raskere avgjort.