Skriftleg spørsmål fra Nils Kristen Sandtrøen (A) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1207 (2020-2021)
Innlevert: 05.02.2021
Sendt: 05.02.2021
Svart på: 11.02.2021 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Spørsmål

Nils Kristen Sandtrøen (A): Vil det bokstavelig talt gå både vinter og vår i 2021 hvor høyreregjeringen unnlater å følge opp Stortingets enstemmige vedtak om å sikre ordnede lønns- og arbeidsforhold i landbruket sammen med partene i arbeidslivet?

Grunngiving

Over 50 000 unge under 30 år i Norge er nå helt eller delvis arbeidsledige. Den økonomiske krisa biter seg fast. Mange ungdommer faller utenfor arbeidslivet, mangler sommerjobb, og sitter igjen med en ungdomstid uten arbeidserfaring å vise til. Til tross for den økonomiske krisa er landbruket en del av produksjonen og næringslivet hvor det trengs mange hender denne våren og sommeren. Regjeringen hevder de er for inkludering av unge i arbeidslivet. Men når muligheten byr seg med å koble en næring som trenger hender, og mange hender som trenger arbeid, er gjennomføringen av den praktiske politikken for uklar og for svak.
31.mars i fjor gjorde Stortinget dette enstemmige vedtaket:

«Stortinget ber regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, sikre nok arbeidskraft til jordbruket slik at matforsyningen og beredskapen for befolkningen sikres. Det forutsettes at man sikrer ordnede lønns- og arbeidsforhold innen landbruket.»

Regjeringen brøt vedtaket da den utelot arbeidstakersiden fra å finne en felles løsning, men bare ga beskjed om hvilken løsning regjeringen selv bestemte seg for. Sommeren dokumenterte også at det gjenstår arbeid for å sikre ordnede lønns- og arbeidsforhold. Stortingets enstemmige vedtak er likevel gjeldende og må fortsatt følges opp.
På grunn av usikkerheten og risikoen for importsmitte er det også uklart om det i hele tatt vil være mulig for næringen å basere produksjonen på gjestearbeidere nå. Utydeligheter og forsinkelser fra regjeringen kan bidra til at rekrutteringen av innenlands arbeidskraft blir for liten og går for seint. Det trengs nå en tydelig beskjed fra regjeringen om at rekruttering av arbeidsledige, permitterte og ungdom til ledige jobber i landbruket skal sikre matberedskapen vår. Det vil også få ned den svært kostbare arbeidsledigheten både for mange tusen enkeltmennesker og for hele samfunnet vårt.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Representanten Sandtrøen viser til anmodningsvedtak nr. 477, 31. mars 2020 som lød:
"Stortinget ber regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, sikre nok arbeidskraft til jordbruket slik at matforsyningen og beredskapen for befolkningen sikres. Det forutsettes at man sikrer ordnede lønns- og arbeidsforhold innen landbruket."
Vedtaket ble gjort ved behandlingen av Prop. 67 S (2019–2020), jf. Innst. S. 216 S (2019–2020). I Prop 1 S (2020-2021) fra Landbruks- og matdepartementet er det gitt en orientering om hvordan vedtaket er fulgt opp. Departementet la i orienteringen for Stortinget til grunn at anmodningsvedtaket er fulgt opp. Et flertall i Næringskomiteen sluttet seg til dette, og at rapporteringen avsluttes.
For å sikre nok arbeidskraft til jordbruket i sesongen 2020 iverksatte regjeringen en rekke tiltak. Det gjaldt blant annet å åpne for sesongarbeidskraft til jordbruket både fra EØS og land utenfor EØS-området. Det ble også iverksatt tiltak som kunne gjøre det enklere for permitterte norske arbeidere å bidra med arbeidskraft i jordbruket. I tillegg ble det etablert en sikkerhetsordning for grøntnæringen gjennom å utvide den eksisterende ordningen med erstatning for klimabetinget avlingssvikt. Produsenter som på grunn av restriksjoner i mobiliteten av arbeidskraft ikke klarte å skaffe tilstrekkelig arbeidskraft til innhøstingen, kunne få utbetalt kompensasjon for svikt i høstet avling som følge av dette. At det til slutt bare ble 10 produsenter som søkte om dette tilskuddet, er også en bekreftelse på at regjeringen lyktes godt med å følge opp Stortingets anmodningsvedtak.
Alle tiltakene er gjennomført i tett samhandling med representanter fra berørte aktører i verdikjeden. Jeg har under hele pandemien hatt regelmessige møter med næringen og underliggende etater for å forsikre meg om at matproduksjon og forsyning går som normalt. Vi kan nå fastslå at nettopp matforsyningen er et av de områder som under pandemien har fungert nesten som normalt.
Når det gjelder spørsmålet om å sikre ordnede lønns- og arbeidsforhold i landbruket, har også dette vært en del av samhandlingen med næringen. Det viktigste verktøyet vi har for å følge opp dette er "Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)". Den skal blant annet sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, og sikre trygge ansettelsesforhold og likebehandling. Jeg vil understreke at det er næringen selv som har ansvar for å oppfylle lovens krav.
Arbeidstilsynet fører tilsyn med at bestemmelsene i loven blir overholdt. Landbruket blir kontrollert på lik linje med alt annet næringsliv.
Ansatte i jordbruket har selvfølgelig også full organisasjonsfrihet, og så seint som 28. oktober 2020 ble det inngått en ny tariffavtale mellom NHO Mat og Drikke, på vegne av arbeids-giverne, og Fellesforbundet, på vegne av arbeidstakerne for jordbruk og gartnerinæringen. Denne overenskomst nr. 525 for Jordbruks- og gartnerinæringen er vedtatt etter uravstemning.  
Det er ikke fastsatt noe generelt minstelønnsnivå i Norge. Men for bl.a. jordbruks- og gartnerinæringen har Tariffnemnda fastsatt at lønns- og arbeidsvilkår, som følger av den inngåtte tariffavtalen for sektoren, skal gjelde for alle arbeidstakere som utfører arbeid av den art avtalen omfatter. Denne allmenngjøringen av lønnsbetingelsene omfatter også utenlandske arbeidstakere og uorganiserte norske arbeidstakere innen jordbruket. Arbeidsmiljølovens generelle bestemmelser og allmenngjøringen av tariffavtalen for jordbruks- og gartnerinæringen bidrar til ordnede lønns- og arbeidsforhold innen landbruket, slik det er lagt til grunn i Stortingets anmodningsvedtak.