Skriftleg spørsmål fra Jon Engen-Helgheim (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1344 (2020-2021)
Innlevert: 18.02.2021
Sendt: 18.02.2021
Svart på: 03.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Jon Engen-Helgheim (FrP)

Spørsmål

Jon Engen-Helgheim (FrP): Hvilke innvandrergrupper reiser hyppig til utlandet, og hvor stor andel av smitten blant innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn kan spores til slike utenlandsreiser?

Grunngiving

Jeg viser til svarene på tidligere spørsmål angående høy smitte i innvandrerbefolkningen. Foreløpig vet man for lite om årsakene til den høye smitten, men det er svært viktig å snarest mulig finne ut av dette for å være i stand til å fatte riktige beslutninger for å avhjelpe situasjonen. I FHIs rapport som var vedlagt et tidligere svar til meg, står følgende:

«Noen innvandrergrupper reiser oftere enn andre til utlandet, noe som kan innebære større fare for smitte. Alt dette kan bidra til høy sannsynlighet for eksponering for covid-19-smitte blant noen innvandrergrupper.»

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Folkehelseinstituttet (FHI) overvåker smittesituasjonen for covid-19 i Norge. Alle laboratoriebekreftede tilfeller med covid-19 er meldingspliktige til meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) fra laboratorier og klinikere. MSIS har informasjon om fødeland blant de som er kjent smittet utenlands blant de meldte tilfellene, men ikke informasjon om norskfødte med innvandrerbakgrunn. Blant alle (68 531) tilfellene meldt til MSIS per 22.02.2021 mangler informasjon om smitteland for 31 %; 8 % er kjent smittet i utlandet og 61 % smittet i Norge. Manglende data om smitteland skyldes stort sett manglende innmelding fra diagnostiserende lege. Andelen med manglende informasjon er betydelig høyere for tilfellene meldt de siste ukene (70 % i uke 6 og 7 i 2021). Gjennom MSIS har man ikke informasjon om statsborgerskap, slik at man ikke kan skille på smitte fra utenlandske tilreisende og norske tilreisende. MSIS-registeret har ikke oversikt over i hvilken grad en person meldt smittet i utlandet har smittet videre til andre, og dermed omfang av tilfeller som kan knyttes til personer opprinnelig smittet i utlandet. Data må derfor ses i lys av denne usikkerheten.
Siden starten av epidemien er det rapportert om 5 646 tilfeller smittet i utlandet, hvorav 5 250 (93 %) har data om fødeland. Blant disse 5 250 har de mest vanlige fødeland vært Norge (2 203, 42 %), Polen (1 288, 25 %) og Litauen (153, 3 %). Mellom uke 1 og uke 7 i 2021 er det rapportert om 1 042 tilfeller smittet utenfor Norge. Av disse har 935 (90 %) data om fødeland. De mest vanlige fødeland har vært Polen (366, 40 %) og Litauen (81, 9 %). Det er ikke kjent i hvilken grad dette dreier seg om smitte i utlandet blant utenlandsfødte nordmenn eller utenlandske tilreisende.
Et register med informasjon over alle som reiser ut av landet er ikke etablert. Et innreiseregister er derimot på plass, og det er pliktig registrering for alle som har vært i et område/land med karanteneplikt. Opplysningene lagres i 20 dager. Det utredes nå ulike muligheter for kobling av dette registeret mot MSIS, som på sikt vil kunne gi noe mer informasjon om hvem som passerer grensen og hvor mange av disse som får påvist smitte med covid-19.