Skriftleg spørsmål fra Cecilie Myrseth (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1416 (2020-2021)
Innlevert: 24.02.2021
Sendt: 25.02.2021

Cecilie Myrseth (A)

Spørsmål

Cecilie Myrseth (A): Når vil regjeringa sikre at UNN og alle andre sykehus får midler og annet, som er nødvendig for å kunne tilby alle kvinner tidlig ultralyd og NIPT-test, i tråd med Stortingets vedtak i mai 2020?

Grunngiving

Stortinget vedtok i mai 2020 endringer i bioteknologiloven som blant annet betyr innføring av NIPT-test og tidlig ultralyd for alle kvinner i Norge. Det ble også vedtatt at økonomiske konsekvenser som følge av endringene skulle være innarbeidet i statsbudsjettet for 2021.
ITromsø kunne tirsdag 23. februar vise til at dette enda ikke er på plass på Universitetssykehuset i Nord-Norge, grunnet mangel på midler til ansatte, ultralydmaskiner og kostbart analyseutstyr.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Etter Stortingets vedtak i mai 2020 utredet Helsedirektoratet i samarbeid med fagmiljøene behovet for økning i kapasitet og kompetanse for å kunne innføre NIPT og tidlig ultralyd.
Utredningen var klar 2.november 2020 og viste blant annet behov for omfattende kompetansehevende tiltak og økning i jordmor- og legeressurser for å gi tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide. Utredningen viste også behov for kompetanse og utstyr til laboratorier for å undersøke NIPT. Direktoratet anbefalte derfor i sin utredning at tilbudene innføres gradvis. Gjennomføringen og finansieringen av Stortingets vedtak ble deretter avklart i behandlingen av statsbudsjettet for 2021. I tråd med flertallets vedtak og merknader i budsjettinnstillingen, har regjeringen gitt helseregionene i oppdrag å følge opp Stortingets beslutninger. Helseregionene skal i løpet av høsten 2021 gi fostermedisinsk tilbud, inkludert tidlig ultralyd og NIPT, til gravide over 35 år og andre gravide med rett til fosterdiagnostikk. Vedtaket om å senke aldersgrensen fra 38 til 35 år mer enn dobler antallet gravide som skal ha et tilbud om fostermedisinsk undersøkelse og diagnostikk. Jeg har også gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å starte opplæring og kompetansehevende tiltak slik at tilbudet om tidlig ultralyd til alle gravide kan komme på plass i hele landet. På grunn av det store kompetansebehovet vil tidlig ultralyd til alle gravide først være mulig å iverksette i 2022. Helsedirektoratets utredning viser at forberedelsene vil være krevende å kombinere med kravet om full drift med høy kvalitet på sykehusenes fødeavdelinger. Fødeavdelingene må gjøre det som er mulig for å unngå at opplæring og kompetanseheving i tidlig ultralyd går ut over andre viktige oppgaver i svangerskaps- og fødselsomsorgen. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2021 vil regjeringen komme tilbake til nødvendige bevilgninger for å iverksette tidlig ultralyd og NIPT.