Skriftleg spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1423 (2020-2021)
Innlevert: 25.02.2021
Sendt: 25.02.2021
Svart på: 08.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Kan statsråden gi tilbakemelding på antall pasienter som har fått utlevert digital glukosemåler fordelt etter fylke/helseregion siden innføring av dette om mulig etter kjønn og alder?

Grunngiving

Nyttig digitale glukosemålere gis nå til pasienter med type 1 diabetes. Arbeiderpartiet og Stortinget vil også at dette skal tilbys pasienter med diabetes type 2. Dette fordi det har vist seg å ha en stor effekt på egen helseforståelse og ikke minst en forbedring i helsesituasjon for pasientene. Jeg håper og tror at dette er et tilbud vi snart har til alle med diabetesdiagnose men ønsker å vite mer om de erfaringer vi har med utstyret i dag. Hvis dette ikke er noe statsråden har tall og fakta rundt vil jeg sende det samme spørsmål til Stortingets utredningsseksjon. Jeg vil ha forståelse for om det blir veien til svaret.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg legger til grunn av representanten med digital glukosemåler mener kontinuerlig vevsglukosemåler, ofte forkortet CGM (continuous glucose monitoring).
I nasjonal faglig retningslinje for diabetes anbefales egenmåling av blodsukker hos alle som behandles med insulin. Videre er det anbefalt at personer med diabetes type 1 bør vurderes for bruk av CGM, blant annet personer med sterkt svingende blodsukker. God kunnskap om blodsukkernivået er viktig for god blodsukkerregulering, særlig etter at egenproduksjonen av insulin har opphørt. God blodsukkerregulering bidrar både til færre akutte komplikasjoner og mer langsiktige komplikasjoner knyttet til diabetes. Samtidig er det knyttet betydelige kostnader til uavbrutt bruk av en kontinuerlig vevsglukosemåler, hovedsakelig knyttet til bytte av sensor.
Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra helseregionene om antall pasienter som har fått utlevert CGM. De regionale helseforetakene har gitt tilbakemelding om at en detaljert oversikt over fordeling etter kjønn, alder, indikasjon og til dels fylke/helseregion krever manuell gjennomgang, noe som er svært tid- og ressurskrevende og derfor ikke er utført.
Det er viktig å understreke at det er den enkeltes helsetilstand som avgjør hvilken type glukosemåler som tilbys, noe som betyr at også personer med diabetes type 2 har fått innvilget CGM etter individuell vurdering. I tillegg kan pasienter uten diabetes, men som av andre årsaker har særskilt behov for oppfølging av blodsukker også få utdelt glukosemåler.
I Helse Nord RHF er totalt 1 981 CGM-enheter utdelt per 1. mars 2021, hvorav 365 ved Finnmarkssykehuset HF, 680 ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF, 495 ved Nordlandssykehuset HF og 441 ved Helgelandssykehuset HF.
I Helse Vest RHF har til sammen 3 987 personer fått utlevert CGM, hvorav 1 776 ved Helse Bergen HF, 1 159 ved Helse Stavanger HF, 830 ved Helse Fonna HF og 222 ved Helse Førde HF.
Helse Midt-Norge RHF melder om at totalt 2 907 personer har fått utlevert CGM-enheter siden avtalestart i mai 2019.
Helse Sør-Øst RHF har i 2020 kjøpt totalt 5 530 CGM-enheter. Samtidig har Helse Sør-Øst RHF innhentet en oversikt over det totale antallet CGM-enheter som er kjøpt i de ulike regionene i 2020. Summen er 9 581 CGM-enheter.