Skriftleg spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1459 (2020-2021)
Innlevert: 28.02.2021
Sendt: 01.03.2021
Svart på: 10.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hvordan følges Stortingets vedtak om å legge bedre til rette for at partneren får være med på svangerskapsoppfølgingen og i fødsels- og barseltiden konkret opp overfor helseforetakene?

Grunngiving

Et samlet Storting vedtok 23. februar i forbindelse med behandling av representantforslag fra Senterpartiet om tiltak for å sikre trygge fødsel- og barseltenester og jordmorberedskap i heile landet følgende: "Stortinget ber regjeringen sikre at hurtigtester kan brukes på sykehusene slik at det legges bedre til rette for at partneren får være med på svangerskapsoppfølgingen og i fødsels- og barseltiden."
For mange par som venter barn, og spesielt for dem der fødsel er nært forestående, vil det være viktig med rask oppfølging av Stortingets vedtak. Undertegnede er kjent med at eksempelvis Ahus foreløpig ikke har endret på sine retningslinjer etter Stortingets vedtak. Vedtaket ble som sagt gjort 23. februar og allerede uken i forkant var det klart at det ville bli politisk flertall for endringen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helsedirektoratet fikk 17. februar i følgende oppdrag:

1.Vurdere og gi råd om, og eventuelt hvordan systematisk bruk av antigen-hurtigtester som adgangskontroll og evt. bruk av hurtig-pcr test under oppholdet kan redusere smitterisiko når partner er tilstede under og etter fødsel. Testing skal benyttes sammen med øvrige smitteverntiltak.
2. Vurdere forholdsmessighet i at partners tilstedeværelse begrenses til aktiv fødsel, kortvarige besøk på barsel og adgangsnekt ved polikliniske kontroller på fødeavdeling (ultralydundersøkelser o.l.).
3. Gi råd om hvilke smittevernstiltak som er nødvendige for å åpne for at partner er mer til stede, når smittesituasjonen vurdert lokalt tillater dette, inkludert prioritering av vaksinering av personalet på fødeavdelingene hvis det er lokale forhold som gjør dette tilbudet ekstra sårbart for smitte.

Departementet ba om at det i leveransen ble lagt til rette for at Stortingets vedtak kan følges opp.
Helsedirektoratet svarte 26. februar på oppdraget med følgende oppsummering:

1. Helsedirektoratet anbefaler bruk av hurtigtester i situasjoner der det er nødvendig for å sikre partners mulighet til deltakelse før, under og etter fødsel.
2. Helsedirektoratet anbefaler systematisk bruk av hurtigtest der partners smittestatus er suspekt eller uavklart eller ved høy insidens ved lokale utbrudd.
3. Helsedirektoratet anbefaler ikke systematisk bruk av hurtigtester for testing av alle partnere. Falske positive vil kunne medføre tiltak med uheldige konsekvenser for partners deltakelse og tilgang på helsepersonell, særlig uheldig i områder med lite smitte.
4. Helsedirektoratet anser dagens smitteverntiltak i fødeavdelingene som tilfredsstillende. Helsedirektoratet støtter FHI sin vurdering om at dagens praksis med lokal prioritering av vaksiner er hensiktsmessig.

I sitt innspill til Helsedirektoratets leveranse sier FHI at de smitteverntiltak som har vært implementert for fødende, inkludert pre-triagering med spørreskjema, har vist å minimere risikoen for smitte inn i sykehus. Det er derfor ikke noen smittevernfaglig grunn til at samme tiltak for partner vil ha mindre effekt. I tillegg bør en partner og fødende betraktes som en enhet, både fordi fødselen er en opplevelse som berører begge sterkt, men også utfra smittevernmessige prinsipper da de med høy sannsynlighet vil ha samme smittestatus. De smitteverntiltak som er på plass for fødende i et sykehus, bør derfor være tilstrekkelige for å sikre partners tilstedeværelse innenfor det som er smittevernfaglig forsvarlig.
I møte som jeg hadde med de regionale helseforetakene den 3. mars ble de orientert om anbefalingene fra Helsedirektoratet og FHI. De regionale helseforetakene vil ta disse opp med sine helseforetak.