Skriftleg spørsmål fra Ulf Isak Leirstein (Uav) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1513 (2020-2021)
Innlevert: 05.03.2021
Sendt: 05.03.2021
Svart på: 10.03.2021 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Ulf Isak Leirstein (Uav)

Spørsmål

Ulf Isak Leirstein (Uav): Kan statsråden avklare hvilke regler som gjelder for foreldrenes mulighet for å ta opptak av møter og samvær i regi av barnevernet?

Grunngiving

Flere melder om at i møte med barnevernet så gir lokalt barnevern beskjed om at det er ikke lov å ta opptak (lyd og/eller bilde) av møter og når man har samvær.
For mange er det viktig å kunne dokumentere ett møte med barnevernet eller dokumentere hvordan et samvær har blitt gjennomført. Lyd og bilde-opptak vil være helt klart viktig for foreldrene å kunne benytte seg av.
Bufdir har i denne informasjonen på nettet uttalt at det skal være lov å benytte seg av opptak; https://bufdir.no/Barnevern/Fagstotte/Rad_for_a_handtere_sjikane_hets_og_trusler/Kommunalt_barnevern/ hvor det står: "Det er ikke ulovlig å gjøre opptak med lyd og bilde.".
Fint om statsråden kan avklare reglene som gjelder slik at foreldre som skal møte barnevernet og/eller gjennomføre samvær i regi av barnevernet vet hvilke regler de kan forholde seg til.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: I likhet med stortingsrepresentant Leirstein har jeg forståelse for at det for mange er viktig å kunne dokumentere møter med barnevernet og samvær. Samtidig reiser spørsmål om opptak av møter og samvær enkelte problemstillinger blant annet om mulige konsekvenser for barnet og hensynet til personvern.
Bufdir har helt nylig publisert en veileder til ledere og medarbeidere i barnevernet om bilder, film og lydopptak:
https://bufdir.no/Bibliotek/Dokumentside/?docId=BUF00005283
Bufdir oppgir at formålet med veilederen er å gi en oversikt over de rettslige rammene i et stort og fragmentert rettskildebilde, og at veilederen gir føringer for hvilke avveininger av ulike hensyn som må gjøres i forskjellige situasjoner hvor bilder, film og lydopptak er aktuelt. Veilederen omfatter bilde, film og lydopptak som dokumenterer barns hverdagsopplevelser, men ikke bilde, film og lydopptak som tas, deles og arkiveres i en faglig sammenheng i barnevernet eller på institusjonene, for eksempel i forbindelse med utredning, saksbehandling eller terapeutisk behandling. Veilederen tar hovedsakelig utgangspunkt i problemstillinger knyttet til barnevernsinstitusjoner og fosterhjem.
I veilederen uttales det bl.a.:

"I noen sammenhenger kan det å ta bilder, film eller lydopptak innebære krenkelse av personers rett til personvern eller privatliv, mens i andre sammenhenger kan det å ha mulighet til å ta bilder, film eller lydopptak oppfylle deres rett til privatliv og ytringsfriheten. Dersom hensynet til ytringsfrihet kommer i konflikt med retten til privatliv og personvern, må rettighetene veies mot hverandre. Løsninger som i best mulig grad ivaretar disse rettighetene bør velges. (…) Normalt kan det ikke oppstilles absolutte regler om bilde, film og lydopptak, fordi absolutte regler ofte går for langt i å ta hensyn til kun én, eller et begrenset utvalg, av de overordnede verdiene som er nevnt ovenfor. Forbud mot bilder, film eller lydopptak kan bare pålegges andre hvis man kan begrunne forbudet på saklig måte og det er forholdsmessig. Det må derfor gjøres en konkret interesseavveining i det enkelte tilfelle. Der det ikke foreligger noen klar lov eller forskriftshjemmel som gir adgang til reguleringer eller restriksjoner, kan dette bare begrunnes med taushetsplikt, retten til privatliv, hensynet til barnets beste, eller hensynet til forsvarlig drift av virksomheten. Et mulig forbud vil derfor være avhengig av situasjonen."

Det uttales videre:

"Siden det ikke er ulovlig for barnet eller andre å ta et skjult opptak av en samtale de selv deltar i, er det vanskelig for barnevernet å hindre slike opptak. Opptak som barnet eller andre tar og selv er del i, kan bare begrenses dersom det i den konkrete situasjonen saklig sett vil lede til et uforsvarlig tjenestetilbud eller arbeidsmiljø."

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har avgitt flere tolkningsuttalelser som berører spørsmål om opptak av møter med barnevernet og av samvær med barnet. I en tolkningsuttalelse datert 9. november 2017 om filming av barn under samvær uttaler Bufdir blant annet:

"Når foreldre som er fratatt den daglige omsorg har samvær med sitt barn, må det naturlige utgangspunkt være at de kan fotografere og/eller filme barnet i samværssituasjonen. Slike bilder eller filmer vil kunne fungere som minner om barnets utvikling og kunne være til trøst og støtte for foreldre, som går gjennom en vanskelig situasjon. Bilder og film av positiv kontakt med biologiske foreldre vil også kunne ha betydelig verdi for barnet på lengre sikt."

I uttalelsen berører Bufdir samtidig mulige konsekvenser for barnet, og uttaler blant annet:

"Den praktiske gjennomføringen kan ha betydning for hvordan samværet fungerer for barnet. Filming og fotografering av barnet under samvær må også ses i lys av dette, og det er naturlig at slik virksomhet utøves på en begrenset og skånsom måte.
Dersom fotografering eller filming av barnet under samvær er belastende for barnet, for eksempel på grunn av intensitet eller omfang, er det naturlig at barnevernstjenesten gir foreldrene adekvat veiledning. Dersom foreldrene ikke lar seg veilede må barneverntjenesten vurdere om situasjonen er av en slik karakter at det er nødvendig å fremme en sak om begrensning av samvær for fylkesnemnda…"

Direktoratet berører i uttalelsen også spørsmål som gjelder publisering og deling av slik informasjon på sosiale medier. I uttalelsen vises det blant annet til at det følger av personvernregelverket at det ikke er lov å publisere bilder av barn på en måte som klart tilsidesetter barnas egne interesser. Eksempler på slik publisering kan være bilder, film og andre personopplysninger i barnefordelingssaker eller barnevernssaker, eller deling av bilder som er veldig utleverende eller belastende for barnet.
Jeg vil avslutningsvis vise til at Bufdir jobber med å revidere det såkalte saksbehandlingsrundskrivet for barnevernet. I den reviderte utgaven vil regler som gjelder for foreldrenes muligheter for å ta opptak (lyd og/eller bilde) av møter og når man har samvær i regi av barnevernet, bli omtalt.