Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1758 (2020-2021)
Innlevert: 23.03.2021
Sendt: 24.03.2021
Svart på: 09.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): I hvor stor grad har analysekapasiteten blitt økt gjennom det siste året, og har Norge nok analysekapasitet til å bruke massetesting i en gjenåpningsstrategi slik de gjør i Danmark og slik som Oslo har tatt til orde for som en del av strategien for å holde skolene åpne?

Grunngiving

Ifølge VG har Danmark testet langt flere siste døgn enn Norge har gjort hele den siste uken. Like før regjeringen innførte det høyeste tiltaksnivået i hele Viken, meldte Helse Sør-Øst at analysekapasiteten ved OUS var sprengt. Over halvparten av kommunene i fylket har utfordringer med TISK-arbeidet (testing, isolasjon, smittesporing, karantene).
Det er ikke første gang gjennom denne pandemien at lang ventetid på testresultat har forsinket arbeidet med smittesporing. Svartiden på en coronaprøve har vært opptil seks dager.
Mens kommunene har bygget opp testkapasitet, har staten hatt ansvaret for å bygge opp analysekapasiteten. Det er viktig at dette ikke blir en flaskehals.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har igangsatt en nasjonal utprøving av massetesting, som jeg er glad for at Oslo kommune, sammen med andre kommuner, har sagt ja til å være en del av. Disse pilotene vil legges til grunn i Helsedirektoratets tilrådning om hvordan massetesting skal brukes i gjenåpningen av samfunnet. Regelverket er ikke til hinder for dette fordi regjeringen har innført midlertidige regelverk i forbindelse med pandemien som innebærer at krav om at tester må brukes av helsepersonell kan fravikes dersom det er behov for slike unntak for å gjennomføre massetesting.
Analysekapasiteten ved landets laboratorier har økt enormt det siste året. Fra å starte på tilnærmet ingen kapasitet, fikk vi relativt hurtig opp kapasiteten slik at vi kunne analysere tester fra 5 pst. av befolkningen hver uke. Ved utgangen av uke 11 var estimert kapasitet ved sykehuslaboratorier og private laboratorier 277 000 analyser eller 5,2 pst. av befolkningen. I samme uke ble 189 737 personer testet for koronaviruset. Analysekapasiteten ved laboratoriene er avhengig av innsatsfaktorer som til en viss grad har leveringsusikkerhet på internasjonale markeder. Situasjonen følges nøye. Lokale og regionale smitteutbrudd har medført situasjoner der prøvetilfanget ved enkeltlaboratorier har oversteget kapasiteten. Ved slike situasjoner sendes prøver til andre laboratorier med tilgjengelig kapasitet. Også dette følges nøye, med siktemål å unngå situasjoner der ventetiden for prøvesvar skal bli for lang.
Testing etter koronaviruset foregår også ved bruk av hurtigtester. Prøvesvaret fra disse testene blir ferdige på stedet etter kort tid, og sendes som sådan ikke til analyse ved laboratoriene. Hurtigtestene representerer dermed en tilleggskapasitet av analysenivået utover kapasiteten ved laboratoriene. Det er så langt distribuert om lag 2 mill. hurtigtester. Utover disse har vi vel 2,7 mill. hurtigtester klare til utsending på lager. Det er også kunngjort en anbudskonkurranse på kjøp av inntil 5 mill. hurtigtester.
Massetesting vil sannsynligvis baseres på en kombinasjon av hurtigtester og prøver som må analyseres på laboratorium. Det er ikke tatt endelig stilling til hvor mye som bør brukes av hver metode, ei heller hvor stort omfanget bør være samlet sett. Helsedirektoratet utreder slike forhold nå.