Skriftleg spørsmål fra Kari Kjønaas Kjos (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1797 (2020-2021)
Innlevert: 26.03.2021
Sendt: 26.03.2021
Svart på: 12.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kari Kjønaas Kjos (FrP)

Spørsmål

Kari Kjønaas Kjos (FrP): I spørretimen 23. mars viste statsministeren til økt bruk av selvtesting og hurtigtesting som en viktig løsning for å øke testkapasiteten for koronaviruset.
Hvordan stiller statsråden seg til andre metoder for hurtigtesting, som urintest?

Grunngiving

En gradvis gjenåpning av Norge, vil være avhengig av langt høyere testkapasitet enn det vi har i dag. Danmark har allerede lagt frem sin plan om gjenåpning, og tester flere på en dag enn det vi i Norge gjør på en uke. En gjenåpning er viktig for næringslivet, og ikke minst for barn og unge. I dag anbefaler helsemyndighetene bruk av PCR-test. Dette er en test som har høy sensitivitet. Det tar imidlertid tid før analysesvaret er klart – og testkapasiteten begrenses av tilgangen på helsepersonell og laboratoriekapasitet.
Ifølge Helsedirektoratet har selvtestene og hurtigtestene som i dag er på markedet lavere sensitivitet enn PCR-testen. Samtidig venter helsedirektoratet at det etter hvert vil komme bedre tester. Spørsmålsstiller har blitt gjort kjent med at det er en leverandør som ønsker å tilby selvtesting for koronaviruset basert på en urinprøve.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kapasiteten på hurtigtester har siden testene ble tatt i bruk vært god i Norge. For å sørge for tilstrekkelig kapasitet på denne typen hurtigtester framover kunngjorde Helsedirektoratet 25. mars en ytterligere anskaffelse av hurtigtester for Covid-19. Estimert totalverdi eksl. mva er på 150 mill. kroner.
Når det gjelder spørsmålet om urintest for å avdekke Covid-19, viser Helsedirektoratet til at koronaviruset er et luftveisvirus som primært finnes i luftveiene. Spesielt gjelder dette i tidlig fase av sykdommen og det er primært fra luftveiene viruset smitter videre.
Å undersøke for virus eller rester av virus andre steder enn i luftveiene (urin, avføring) er mulig, men Helsedirektoratet vurderer at slike undersøkelser blir generelt mindre sensitive. Man vil ikke kunne fange opp smitte i en tidlig fase. Helsedirektoratet vurderer at det ikke foreligger særlig dokumentasjon som taler for å bruke urin hurtigtester som verktøy for å begrense smittespredning.