Skriftleg spørsmål fra Eirik Faret Sakariassen (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1859 (2020-2021)
Innlevert: 08.04.2021
Sendt: 09.04.2021
Svart på: 13.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Spørsmål

Eirik Faret Sakariassen (SV): UDI sier Hå mottakssenter skal legges ned innen 14 aug. 133 beboere er bekymret for framtiden og ønsker fortsatt å være tilknyttet mottaket på Nærland i Hå framfor at de spres over resten av landet. SV mener Norge har et moralsk ansvar til å gi beskyttelse til de som trenger det. På grunn av koronapandemien er det færre flyktninger som kommer til Norge nå, men dette er midlertidig.
Er statsråden enig i at pandemien er et kortsiktig grunnlag for å legge ned senteret, og vil statsråden engasjere seg for å bevare Hå mottakssenter?

Grunngiving

I Hå kommune i Rogaland ligger fylkets siste mottakssenter. Det ble etablert av Hero i juli 2009. Senteret har en total kapasitet på 150 beboere, men per dags dato er det 133 personer, både barn og voksne, som bor på senteret. Mange beskriver senteret som veldrevet, og Hå kommune har lang erfaring med å være vertskap for flyktningmottak, også før Hero overtok driften. Det et er nå stor skuffelse, usikkerhet og redsel blant beboere nå som de har fått beskjed om at senteret skal legges ned.
Mange av beboerne og familiene har måttet flytte mange ganger, fra mottak til mottak. Dette gjør dem slitne og redde. Mange venter på avklaring, og noen har ikke noe sted å reise tilbake til. Noen av beboerne er eldre lengeværende ureturnerbare flyktninger som venter på en avklaring. I Granavolderklæringen fra januar 2019 ble de lover amnesti, men de har fortsatt ikke hørt noe om hvem som får bli.
Samtidig som mottakssenteret i Hå skal legges ned, lyses det ut anbud på nye sentre andre steder i landet. Det er meningsløst å legge ned velfungerende flyktningmottak, med tanke på kompetansen som finnes blant de ansatte, og det aktive organisasjonslivet og de frivillige i Hå som støtter opp om driften på mottaket. Det vil være behov for mottak flere steder i landet når pandemien er over, - særlig med tanke på de enorme flyktningestrømmene som er i verden.
Hå mottak på Nærland er Rogalands siste mottak, og undertegnede er bekymret for hvordan den kompetansen som besittes skal bevares. Det vil være behov for mottak spred i hele landet også i fremtiden, når pandemien gir en mer normal hverdag. Det er nødvendig at alle som kommer hit til landet har et sted å være mens de venter på myndighetenes handling av deres søknader. Kommunen og nærmiljøet rundt gjør et godt arbeid tilknyttet mottakssenteret.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Ansvaret for opprettelse, drift og nedleggelse av asylmottak er delegert fra Justis- og beredskapsdepartementet til Utlendingsdirektoratet (UDI), herunder å vurdere kapasitetsbehovet ut fra det til enhver tid gjeldende ankomstnivået.
Hå mottak har vært et godt drevet mottak siden det ble etablert i 2009. Driftsavtalen med mottaket går imidlertid ut i august 2021 og mottaket avvikles dermed.
UDI jobber kontinuerlig med å tilpasse mottakskapasiteten til behovet. I tillegg har UDI i den senere tid lagt om systemet for anskaffelser av innkvarteringskapasitet, og har inngått rammeavtaler med 4-5 driftsoperatører per region om såkalte basismottak. Disse vil utgjøre en stabil grunnkapasitet i mottakssystemet, med kontrakter av en lengre varighet enn andre mottakskontrakter. UDI har allerede etablert ett til to basismottak i hver region, og kan komme til å etablere noen få nye slike mottak mot slutten av 2021.
Basert på dagens ankomstprognoser vil det imidlertid ikke etableres like mye ny mottakskapasitet som det som bortfaller gjennom utgående kontrakter i år. Som kjent er ankomstnivået for tiden historisk lavt og det kan ikke forsvares økonomisk å holde seg med en stor bufferkapasitet i tilfelle ankomstnivået en gang i fremtiden på nytt tar seg opp igjen. Det må antas at pandemien har bidratt til historiske lave tall av asylankomster til Norge det siste året, men det var også svært lave ankomsttall i et historisk perspektiv i tiden før pandemien inntraff.
Jeg har stor forståelse for at det kan oppleves krevende for beboere, driftsoperatører, ansatte og kommuner som har bygget opp kompetanse i tilknytning til mottaksdriften når et asylmottak avvikles. Derfor planlegges flyttingen av beboerne godt og i tett dialog med mottaket, blant annet for å ivareta eventuelle spesielle behov beboerne har. UDI tar hensyn til beboernes behov ved tildeling av ny mottaksplass og ved tilrettelegging på det nye mottaket.