Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1983 (2020-2021)
Innlevert: 21.04.2021
Sendt: 22.04.2021
Svart på: 29.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Studenter med etterspurt kompetanse om klinisk ernæringsfysiologi, med utdanning og autorisasjon fra England, får ikke godkjent sin fagkompetanse i Norge. Samtlige universitetssykehus skal ha avslått å ta inn kandidatene til praksis, grunnet manglende kapasitet og føringer fra Helsedirektoratet.
Mener statsråden det er gjennomførbart med krav om tolv måneder veiledet praksis for disse studentene og i så fall når, og hvordan vil egnethetstest være gjennomførbart både økonomisk og praktisk?

Grunngiving

Viser til omtale av utdanning innen klinisk ernæringsfysiolog fra Leeds Becket University og Høyskolen i Kristiania på Dagsrevyen 8. desember 2019. Helsedirektoratet vedtok valg mellom egnethetstest eller praksisperiode for kandidatene, der de fleste ønsket å gjennomføre en egnethetstest grunnet den manglende gjennomførbarheten av nevnte praksisperiode. Disse fikk imidlertid beskjed om at en slik egnethetsprøve ikke var utarbeidet, og tidligst ville bli ferdig i mars 2020.
Ennå har ikke alle studentene fått nærmere føringer for egnethetsprøven, verken studenter som har eller ikke har påklaget vedtaket, og flere har forsøkt å innhente spesifikk informasjon vedrørende pensumliste og hvilke fagområder de vil bli testet i. Etter paragraf 15 i forskrift om autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning for helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS-land eller fra Sveits fremgår det at:

«søkeren skal gis mulighet til å ta egnethetsprøven senest seks måneder etter at direktoratet har bestemt at søkeren må ta en slik prøve».

Helsedirektoratet er mangelfulle i sin informasjon, og overskrider sine egne frister. Selv 15 måneder etter vedtak om valg mellom egnethetstest og praksisperiode, er ikke løsningen for egnethetstest avklart.
Den tidligere informasjonen gitt av Helsedirektoratet viser til at egnethetstesten skal dekke fagområdene for de første tre årene på Universitetet i Oslo ved en fem timers eksamen. Det gis ingen føringer for hvordan prøven vektlegges eller hvilken score som må nås for at prøven vil bli godkjent. Studentene setter spørsmålstegn ved at de skal ha én prøve som dekker tre år med studier, når Statens helsepersonellnemd kun oppgir deler av noen få fag som mangelfulle. Helsedirektoratet har heller ikke ønsker å gi garanti for autorisasjon i Norge ved en eventuell gjennomført og bestått praksisperiode eller egnethetstest.
Klager behandlet av Statens helsepersonellnemnd opprettholdt vedtaket fra Helsedirektoratet, seinest ved vedtak av 17. mars 2021.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Hovedformålet med autorisasjonsordningen er å ivareta pasientens sikkerhet, bidra til å sikre god kvalitet på helsetjenestene og til at befolkningen har tillit til helse- og omsorgstjenestene og helsepersonell. Helsedirektoratet vurderer mottatte søknader om autorisasjon etter gjeldende regelverk. Statens helsepersonellnemnd behandler klager bl.a. fra helsepersonell som ikke får innvilget autorisasjon. Representanten opplyser at søkerne som her omtales har fått sine saker behandlet i helsepersonellnemnda.
Representanten viser til at samtlige universitetssykehus skal ha avslått å ta inn kandidatene til praksis grunnet manglende kapasitet og føringer fra Helsedirektoratet. Det er riktig at sykehusene ikke har plikt til å ta imot søkere som har behov for utligningstiltak, i dette tilfellet veiledet praksis etter vedtak i Helsedirektoratet. Det er det enkelte sykehus som vurderer om de kan tilby slik veiledning. Det er generelt stor etterspørsel etter praksisplasser i sykehusene. I tillegg har covid-19-pandemien det siste året medført store utfordringer for mange sykehus, blant annet når det gjelder kapasiteten til å veilede. Helsedirektoratet opplyser at det foreligger føringer i form av retningslinjer for veiledet praksis for klinisk ernæringsfysiolog på deres hjemmesider. Retningslinjene er datert 18. februar 2020.
Når det gjelder spørsmålet om egnethetstest bekrefter Helsedirektoratet at det ikke kunne tilby studentene egnethetstest på det tidspunktet pålegg om utligningstiltak ble fattet, altså i desember 2019. Direktoratet opplyser videre at det etter kort tid fikk avklart at Universitetet i Oslo kunne tilby en egnethetstest den 6. mai 2020 for de syv aktuelle studentene, noe som var innenfor 6-måneders fristen representanten viser til. Informasjon om aktuell pensumlitteratur og hvilke emner testen ville basere seg på, ble sendt til kandidatene 5. mars etter forespørsel. Søkerne fikk svarfrist 15. mars 2020 på om de ville ta egnethetstesten eller prøveperiode. Ingen svarte innen fristen, og tilbudet bortfalt for det semesteret. Søkerne får i avslagsbrevene fra Helsedirektoratet orientering om at de kan velge mellom egnethetstest og prøveperiode. Flere søkere meldte etter hvert at de ønsket å se an utfallet av klagebehandlingen hos Statens helsepersonellnemnd før de eventuelt valgte å gjennomføre utligningstiltak. Helsedirektoratet mener at den planlagte testen er tilpasset søkernes mangler. Kostnaden knyttet til opprettelse, organisering og gjennomføring av egnethetstesten er 20.000 kroner per forsøk og dekkes av søkerne. Beløpet betales etter bekreftet oppmelding.