Skriftleg spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2019 (2020-2021)
Innlevert: 23.04.2021
Sendt: 26.04.2021
Svart på: 05.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Vil statsråden sørge for å gi tilbakemelding før 1. mai som avtalt?

Grunngiving

Vare- og handelsmesser og andre større innendørsarrangementer skaper store ringvirkninger i lokalsamfunn, skatteinntekter og arbeidsplasser. En del av de store aktørene innen bransjen anslår selv at de står for 3000 heltidsarbeidsplasser og omtrent 6 milliarder kroner i verdiskapningen. Disse arrangørene har blitt svært hardt rammet som følge av smittevernhensyn og nedstengning. Disse var blant de første som ble stengt da pandemien kom til Norge og de er avhengige av å kunne planlegge god ti i forveien av arrangementer.
Arrangører av store messer og lignende har mulighet for å registrere alle besøkende for å drive smittesporing, kan tilpasse størrelse på lokaler og har god mulighet til å kontrollere hvor mange besøkende som befinner seg i lokalet til enhver tid. En del aktører har sammen bistått Standard Norge med å utviklet en nasjonal smittevernsveileder og et forslag til en gjenåpningsplan for messer, konferanser og konserter til Næringsdepartementet som er videresendt til Helse- og omsorgsdepartementet. Disse ble lovet en tilbakemelding 1. april, men den har de nå skjøvet til 1. mai. Blir det senere, er der svært stor sannsynlighet for at høstens arrangementer som skal gå fra medio august ikke la seg gjennomføre grunnet ledetid for forberedelser. Dette omhandler bla. Aqua Nor, Boligmesse og Bygg Reis Deg.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Stortingsrepresentant Sylvi Listhaug viser til at en del aktører sammen har bistått Standard Norge med å utvikle en nasjonal smittevernsveileder og et forslag til en gjenåpningsplan for messer, konferanser og konserter. Som representanten viser til mottok Helse- og omsorgsdepartementet denne fra Næringsdepartementet 1. mars 2021. Innspillet ble deretter videresendt til Helsedirektoratet 2. mars 2021. Dette som innspill til Helsedirektoratets arbeid med å utarbeide beslutningsgrunnlag og forslag til smitteverntiltak til regjeringen. Det er videre berammet dialogmøte mellom relevante aktører fra kultur- og opplevelsesbransjen og helsemyndighetene om innspillene til gjenåpning av arrangementer.
Regjeringen la nylig frem vår gjenåpningsplan, som består av fire trinn. Fredag 16. april ble første trinn gjennomført, som innebar å gå tilbake til de nasjonale tiltakene slik de var før påske. Det er en helhetlig vurdering basert på tre sjekkpunkter som avgjør når vi kan gå videre fra ett trinn til et annet; smittesituasjon og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og status for vaksinasjonsprogrammet. Det er dermed data, og ikke dato, som er styrende. Hovedregelen er at det må gå om lag tre uker før man kan gå videre til neste trinn.
Slik det ser ut nå, med dagens utvikling av epidemien og tempoet for vaksinasjonen, vil det tidligst være mulig å starte på det andre trinnet av gjenåpningsplanen i siste halvdel av mai. Som på trinn 1 er det foreløpig lagt opp til at det på arrangementer utendørs vil kunne være inntil 200 personer, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser. Det er videre lagt opp til at arrangementer innendørs vil kunne gjennomføres med inntil 200 personer der alle sitter på faste tilviste plasser.
Hvilke endringer som gjøres for hvert trinn og hvor raskt vi kommer oss til de neste trinnene i gjenåpningsplanen, er avhengig av en positiv utvikling i smittesituasjonen og sykdomsbyrden, at det er god kapasitet i helsetjenesten, og at vaksineringen går som planlagt.