Skriftleg spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til finansministeren

Dokument nr. 15:2288 (2020-2021)
Innlevert: 26.05.2021
Sendt: 27.05.2021
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Svart på: 04.06.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Hvilke tiltak vurderer regjeringen for å forhindre anonymt eierskap i eiendomsmarkedet som skjuler formuer, herunder tiltak som forhindrer misbruk av blankoskjøter, manglende krav til overskjøting og ressurser til å kontrollere eierskapet?

Grunngiving

I en rekke avsløringer i DN fremkommer det er tilsynelatende enkelt for nærmest hvem som helst å eie eiendom helt anonymt i Norge og følgelig skjule formue og redusere skatteregningen. De aktuelle avsløringene handler om bruk av blankoskjøter, manglende krav til overskjøting gjør at formuer kan skjules bak avdøde eiere og utfordringer knyttet til kontroll fra myndighetene.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Spørsmålet er stilt finansministeren, men er oversendt meg som ansvarlig statsråd for tinglysingsloven.
Jeg har merket meg artiklene i Dagens Næringsliv, og mener det er grunn til å se nærmere på hvordan vi kan sikre at formuer ikke skjules og skatteplikt unndras. Det må likevel understrekes at det å skjule formue og unndra seg skatt er straffbart, noe jeg håper i seg selv får de fleste til å unngå å skjule sitt eierskap til eiendom.
Jeg er usikker på om endringer av tinglysingsreglene er en naturlig vei å gå. Det skyldes at formålet med tinglysing er å beskytte rettighetene til eiere, panthavere og andre som har rettigheter i fast eiendom, ikke å gi allmennheten informasjon om rette eier. Tinglysing ved kjøp av hus sikrer for eksempel kjøperen mot å miste huset til selgerens fordringshavere hvis selgeren går konkurs. Tinglysing forhindrer også at en kjøper mister huset dersom en uærlig selger skulle selge det til flere.
Det er ingen plikt å tinglyse kjøp av fast eiendom, og grunnboken gir derfor ikke nødvendigvis opplysninger om reelt eierskap. De fleste velger likevel å tinglyse, og vanligvis gir grunnboken derfor informasjon om hvem som er rette eier.
Om det er grunn til å endre bestemmelsene om tinglysing eller å innføre et register for å gi allmennheten opplysninger om rette eier av fast eiendom, er et større spørsmål som krever grundig utredning. Jeg ønsker å få gjort en intern vurdering av hvilke grep som kan og eventuelt bør gjøres.