Skriftleg spørsmål fra Nils Kristen Sandtrøen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2296 (2020-2021)
Innlevert: 27.05.2021
Sendt: 27.05.2021
Svart på: 04.06.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Spørsmål

Nils Kristen Sandtrøen (A): Vil arbeidsministeren nå følge opp Arbeiderpartiets forslag som han på NRK sa er et godt forslag, om å la NAV rekruttere ungdom ute på studiesteder og videregående skoler som nå raskt trenger arbeid?

Grunngiving

En stadig mindre del av befolkninga i Norge har arbeid. Tall fra SSB viser at det i enkelte kommuner er opp mot 40 % av befolkningen i arbeidsfør alder som står utenfor arbeids- og næringslivet. Utviklingen må snus. Det handler om framtida til vår felles velferdsstat. Og det handler om frihet, helse og lykke for alle oss som enkeltpersoner.
Denne våren har vi i Arbeiderpartiet hatt gleden av å møte ungdom som har fått jobb i skogen, med planting. Her, som i alt annet arbeid, kreves noe opplæring. Lærdommen fra framtidsrettede ledere i skogbruket er klar: Ved å gi de unge den nødvendige opplæringen, får flere unge et første møte med arbeidslivet som bygger selvtillit og mestring. Rekrutteringen blir vellykket for næringen selv.
Verdien for ungdommen av å få denne tidlige arbeidserfaringen og en referanse å vise til, er svært stor. Dersom du har hatt jobb som tenåring, har du større sjanse for å bli prioritert i bunken når du søker jobb i 20-årene. Slik drar du gjerne med deg fordelen av arbeidserfaring, eller ulempen av å mangle denne, for resten av livet.
Arbeiderpartiet mener det nå er alle ungdommers tur. Unge folk har blitt rammet hardt av nedstengningen av samfunnet under koronaen. De har tapt undervisning og fått redusert utdanningskvalitet. Flere har mistet både deltidsjobb og inntekt. Mange har sittet alene. Vi har foreslått at NAV under denne krisa må få lov til å reise ut til skoler og studiesteder, for å henvende seg til ungdom direkte. Slik kan de rekruttere til flere tusen jobber innen matproduksjon som må fylles på kort tid fylles da mange sesongarbeidere uteblir på grunn av faren for importsmitte.
Arbeids- og sosialminister Røe Isaksen sa på Dagsnytt Atten 23.februar at «det er godt, det er faktisk godt forslag fra Arbeiderpartiet». Men bare noen uker senere stemte Høyre og Frp ned forslaget som statsråd Røe Isaksen hadde rost på riksdekkende TV. Siden har som kjent resultatene av regjeringens rekrutteringsopplegg vært for svake. Regjeringen har riktignok gjort en del mindre grep hvor flere for så vidt også positive i seg selv. Men under den største økonomiske krisa på mange år, blir det samlet sett for smått. I krisetider, når så mange ungdom står i fare for å ramle varig utenfor.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: I sin begrunnelse for spørsmålet viser representanten til den høye andelen i arbeidsfør alder som står utenfor arbeidslivet, og de mange unge som har blitt rammet hardt av nedstengningen.
Jeg deler representantens bekymring for den høye andelen i arbeidsfør alder som står utenfor arbeidslivet. Unge er blant dem som er hardest rammet på arbeidsmarkedet i denne krisen, og jeg er enig i at det er viktig å legge til rette for at ungdom nå får mulighet til å prøve seg i arbeidslivet. Dette gjelder særlig unge som er registrert hos NAV, men også skoleelever og studenter. NAV skal først og fremst følge opp unge ledige som trenger bistand for å komme i jobb, men via tilbudet på arbeidsplassen.no kan også andre personer se hvilke stillinger som er ledige og hvilke bransjer som trenger arbeidskraft.
Regjeringen jobber langs flere spor for å formidle unge til ledige jobber. I budsjettet for 2021 er bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak styrket med 1,2 milliarder kroner. I dette ligger en betydelig satsing på tiltak rettet mot de mange unge som nå har havnet utenfor. Styrkingen av ungdomsinnsatsen i NAV skal bidra til at flere unge kan få tilbud om arbeidsmarkedstiltak, og at utdanning blir enda mer tilgjengelig for alle som står uten jobb.
For å øke mulighetene for sommerjobb har regjeringen også lansert et nytt arbeidsmarkedstiltak som kan gi rundt 2000 ungdommer med behov for oppfølging en sommerjobb i år. Tiltaket er rettet mot de ungdommene som trenger det mest, blant annet langtidsledige, personer med nedsatt arbeidsevne, unge som har falt ut eller som står i fare for å falle ut av videregående opplæring og unge fra lavinntektsfamilier.
En forutsetning for at ledige jobber skal bli besatt, er at stillingene blir utlyst. Arbeids- og velferdsetaten har derfor et nært samarbeid med ulike bransjeorganisasjoner, blant annet for å oppfordre til å registrere behovet for arbeidskraft.
Representanten nevner spesielt arbeidskraft til matproduksjon. I revidert nasjonalbudsjett har regjeringen foreslått 40 millioner til opplæring av innenlandsk arbeidskraft i grøntnæringen slik at flere ledige, studenter og skoleelever kan ta jobb i landbruket denne sesongen. Regjeringen har også sørget for at arbeidsledige enklere kan kombinere mottak av dagpenger med sesongarbeid i landbruket.
Det er tett dialog mellom Arbeids- og velferdsetaten og landbruksnæringen om arbeidskraftbehovet i landbruket. NAV står klare til å hjelpe, og har satt av ekstra ressurser til dette. I alle fylker er det opprettet egne kontaktpersoner som kan bistå næringen med rekruttering. En utfordring har imidlertid vært at bøndene i begrenset grad meldte inn sine arbeidskraftbehov til NAV.
Regjeringen følger situasjonen nøye, og vil iverksette ytterligere tiltak dersom det blir nødvendig.