Skriftleg spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2518 (2020-2021)
Innlevert: 18.06.2021
Sendt: 21.06.2021
Svart på: 24.06.2021 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva tenker statsråden om at 43 % av foreldre med lav inntekt føler de ikke kan gi barna sine en god sommerferie, Blå Kors må avvise 3 av 4 som søker på ferietilbud, og er ekstrabevilgningen til organisasjoner som lager ferietilbud for barn i familier med dårlig råd tilstrekkelig til å innvilge alle søknader som har blitt avslått/avkortet, men der tilbudet kan oppskaleres i 2021 dersom tilskuddet økes, og kan statsråden legge fram en oversikt over antall søknader, omsøkt beløp og tildelinger så langt, fordelt per organisasjon?

Grunngiving

I Prop. 195 S (2020-2021) skriver regjeringen av det i dag er «en betydelig oversøkning» på Nasjonal tilskuddsordning for å inkludere barn og unge, som omfatter tilskudd til ferietilbud for lavinntektsfamilier i regi av frivillige organisasjoner. I Dagbladet 13. juni 2021 bekreftes dette bildet, ved at organisasjoner som Blå Kors og Røde Kors sier de i år har opplevd rekordstor pågang fra familier som ønsker å delta på ferietilbudene de arrangerer, men at tusenvis av søkere likevel ender med å få avslag. Den økte bevilgningen på 45 mill., som regjeringen foreslår skal delvis øremerkes til ulike organisasjoner, samt gå til å innvilge flere søknader om tilskudd som tidligere har blitt avslått eller avkortet. Det framkommer ikke hvor mange søknader som ligger i bunken og hvor store beløp som eventuelt vil forbli udekket etter regjeringas ekstrabevilgning. I dagens situasjon, der konsekvensene av koronapandemien kommer på toppen av mange år med kontinuerlig vekst i antallet barn i familier med dårlig råd, er det viktig at myndighetens tiltak for å motvirke skadevirkningene denne økte fattigdommen har for barna som rammes står i stil med de økte behovene, og at alle organisasjoner som har etablerte ferie- og fritidstilbud som kan oppskaleres får den støtten de trenger.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Alle barn og unge fortjener gode sommerminner, og det et er vondt å høre om barn og familier som ikke har råd til å skape ferieminner. Derfor er jeg glad for at Nasjonal tilskuddsordning for å inkludere barn og unge, som gir tilskudd til ferie- og fritidsaktiviteter og alternative mestringsarenaer for barn og unge berørt av fattigdomsproblemer, aldri har vært større. Til sammen har regjeringen økt bevilgningen til ferie- og fritidsaktiviteter for barn i lavinntektsfamilier med over 100 mill. kroner i 2021. Dette mener jeg er viktig for å dempe de negative konsekvensene av pandemien for sårbare barn og unge, men også for å motvirke sosialt utenforskap blant utsatte barn og unge.
I budsjettet for 2021 ble ordningen styrket med 36,5 mill. kroner til om lag 360 mill. kroner. Dette er en økning på om lag 260 mill. kroner siden 2014. I tillegg ble ordningen som følge av pandemien, økt med ytterligere 10 mill. kroner i forbindelse med Prop. 1 S Tillegg 1 (2020–2021). Som følge av økt etterspørsel ved utstyrssentralene i vinter ble det gjennom Prop. 79 S (2020–2021) også bevilget 20 mill. kroner til utstyrssentralene til BUA, Kirkens Bymisjon (Skattkammeret) og Frilager.
Gjennom revidert nasjonalbudsjett (RNB) bevilger vi nå ytterligere 45 mill. kroner som skal gå til et styrket ferie- og fritidstilbud for barn og unge i lavinntektsfamilier og andre sårbare grupper. Vi har hatt kontakt med de store organisasjonene, deriblant Blå Kors og Røde Kors om økonomiske behov for å kunne tilby ferier og aktiviteter. Ekstrabevilgningen vil blant annet gå til disse organisasjonene, slik at flere barn og unge kan ha noe kjekt å se frem til i sommerferien. Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som forvalter og tildeler midlene.
I årets tilskuddsrunde for Nasjonal tilskuddsordning var den totale søknadssummen på om lag 663 mill. kroner, noe som med en tilgjengelig sum på 370 mill. kroner innebærer en oversøkning på 291 mill. kroner. Dette betyr at ikke alle som har søkt på ordningen får innvilget tilskudd. Antallet søknader var 1224. Dette omfatter søknader til aktiviteter som fritidstilbud, ferieaktiviteter, utstyrssentraler, alternative mestringsarenaer, aktivitetsguider og arbeidsmodeller. For de fleste søknadene er det kommunene som rangerer hvilke tiltak de mener bør prioriteres. Dette bidrar til å sikre at midlene går til de tiltakene det er størst behov for, og som kommer de barna som har mest behov for et aktivitetstilbud til gode.
Oversikt over årets tildelinger per tilskuddsmottaker er tilgjengelig Bufdirs nettsider, og vil bli oppdatert så snart tildelingen for bevilgningen på 45 mill. kroner fra RNB er klar.
I tillegg utvider vi prøveprosjektet med nasjonal fritidskortordning hvor barn og unge fra 6-18 år kan få dekket deltakeravgifter til faste, organiserte fritidsaktiviteter. Per i dag er det 12 kommuner som deltar i utprøvingen, og etter sommeren skal ytterligere 12 kommuner inkluderes i prøveprosjektet. I 2021 er det satt av 180 mill. kroner til dette. Sammen med Nasjonal tilskuddsordning utgjør dette to sentrale tiltak for å nå regjeringens mål om at alle barn og unge skal kunne delta i fritidsaktiviteter sammen med jevnaldrende, uavhengig av foreldrenes inntekt.