Skriftleg spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2747 (2020-2021)
Innlevert: 06.08.2021
Sendt: 06.08.2021
Svart på: 12.08.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Hvorfor har ikke statsråden fulgt opp forslagene fra POD og KDI sin arbeidsgruppe fra 2018, og hva er årsaken til at kun to utbetalinger fra NAV er stanset siden det ble vedtatt å stanse ytelser til personer som forsøker å unndra seg straff?

Grunngiving

I 2018 leverte en arbeidsgruppe nedsatt av POD og KDI en rapport om «Utfordringer knyttet til domfelte som ikke møter til straffegjennomføring». I rapportens innledning står det følgende. Arbeidsgruppen besto av representanter fra både politiet, Riksadvokaten og kriminalomsorgen. Oppdraget var å se på hvordan man kan redusere antallet saker hvor domfelte ikke møter til soning. Arbeidsgruppen gjennomførte en analyse av sakene, gikk gjennom dagens praksis og kom med flere forslag til tiltak. I følge rapporten avdekket arbeidsgruppen at gruppen domfelte som ikke møter til soning er stor og variert, og at dagens praksis og regelverk har en rekke forbedringspunkter. Rapporten er tydelig på at dersom man lykkes med de endringene som foreslås vil det føre til at mange domfelte vil starte til soning raskere, færre domfelte vil få sin dom foreldet og fornærmede og pårørende samt samfunnet vil få større tillitt til systemet. Arbeidsgruppen fremholder at det ligger mye god kriminalitetsbekjempelse i å sørge for at domfelte gjennomfører sin straff.
Aftenposten har i en større sak vist til at tusenvis av saker ikke kommer for retten fordi de ikke blir stevnet, at personer befinner seg på kjent sted i utlandet men likevel unngår å bli tatt og at regjeringen ikke har fulgt opp forslagene fra rapporten vist til over. Selv om det er vedtatt endringer i forbindelse med trygdeutbetalinger fra NAV, at ytelser skal stanses om noe forsøker å unndra seg straff, viser Aftenposten til at det kun er to ytelser som er stanset siden det ble vedtatt.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Våren 2018 satte Politidirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet ned en arbeidsgruppe bestående av representanter fra politiet, riksadvokaten og kriminalomsorgen som fikk i oppdrag å se på hvordan man kan redusere antallet saker hvor domfelte ikke møter til soning.
Arbeidsgrupperapporten om utfordringer knyttet til domfelte som ikke møter til straffegjennomføring ble sendt til Justis- og beredskapsdepartementet i november 2019. Rapporten inneholder syv forslag til tiltak, herunder lov- og forskriftsendringer og endringer i digitale verktøy, og er fortsatt under behandling i departementet.
Rapporten peker på at økt bruk av digitale verktøy kan bidra til å forenkle noen av prosessene knyttet til strafforfølgning. Kriminalomsorgsdirektoratet tar høsten 2021 sikte på å begynne med innkalling til soning i fengsel via Altinn, i første omgang som et pilotprosjekt ved ett av de større fengslene.
Å sette en domfelts formue under forvaltning, er et straffeprosessuelt tvangsmiddel, som domstolen kan beslutte etter begjæring fra påtalemyndigheten. Domstolen oppnevner en tilsynsmann som skal forvalte formuen. Det vises til straffeprosessloven §§ 220-222.
Arbeids- og sosialministeren har overfor meg opplyst at NAV stanser eller endrer konto for utbetaling etter pålegg fra tilsynsmannen og at NAV så langt har mottatt to saker som er ivaretatt av etaten.