Skriftleg spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:55 (2021-2022)
Innlevert: 15.10.2021
Sendt: 18.10.2021
Svart på: 25.10.2021 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Hva gjør regjeringen for å bistå de berørte kystsamfunnene etter den ekstreme situasjonen som har oppstått sør i Nordland etter rømningen fra Midt-Norsk Havbruk AS på Dolma i Nærøysund kommune, og hva er regjeringens vurdering om behovet for utvikling og ny politikk i forvaltningen av oppdrettsnæringen etter hendelsen?

Grunngiving

I slutten av august rømte det laks fra oppdrettsanlegget til Midt-Norsk Havbruk AS på Dolma i Nærøysund kommune, helt nord i Trøndelag. Ifølge Fiskeridirektoratet var det totale tallet i underkant av 39.000 rømt fisk. Statsforvalteren i Nordland mener situasjonen er ekstrem, ifølge NRK og det meldes om tidenes største rømmingssituasjon for Nordland fylke. Fiskeridirektoratet har pålagt oppdretter gjenfangstfiske i flere elver, men opplyser at de ikke kan pålegge oppdretter ytterligere gjenfangstfiske i sjøen. Nå varsler statsforvalteren at det åpnes for ekstraordinært fiske etter rømt oppdrettslaks.

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Visjonen er og skal være null rømte laks. Oppdretterne har ansvaret for å sørge for at fisken holder seg inne i merdene. Videre er det ikke private elveeiere eller myndighetene som skal finansiere utfisking av rømt oppdrettsfisk, men oppdrettsnæringen selv.
I denne konkrete saken har Fiskeridirektoratet gitt selskapet pålegg om gjenfangst i utvidet område i sjø. I tillegg ga statsforvalterne i Trøndelag og Nordland selskapet dispensasjon til å organisere fiske etter laks i fire kommuner, med krav om registrering av fiskere (sportsfiskere og andre). Selskapet opprettet mottaksstasjoner og valgte å betale ut dusør. Dette fisket ble på et tidspunkt utvidet til fire nye kommuner. Per 12. oktober er det meldt inn en gjenfangst på 13 000 fisk til Fiskeridirektoratet fra de to nevnte aktivitetene.
Videre har Fiskeridirektoratet gitt pålegg om miljøovervåkning og uttak av oppdrettsfisk i 17 vassdrag. Fiskeridirektoratet har også funnet det nødvendig å sette i gang tiltak i flere vassdrag i egen regi. Næringen vil, i tråd med regelverket, dekke direktoratets utgifter knyttet til dette.
Det er alvorlig når oppdrettslaks rømmer, men jeg opplever at Fiskeridirektoratet har god kontroll og at det ikke er behov for politisk inngrep i denne konkrete saken. I tilfeller hvor rømminger skjer tett på villaksens gytetid, er rask respons avgjørende, og jeg ser det som naturlig å vurdere nærmere om det finnes mer effektive måter å sikre overvåkning og uttak av fisk på.
Saken har også aktualisert betydningen av sporing av fisk, da det er gjenfanget fisk som med stor sannsynlighet stammer fra andre rømminger. I tråd med Hurdalsplattformen vil regjeringen etablere en tydeligere strategi for sporing og for å hindre rømming av fisk.