Skriftleg spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:98 (2021-2022)
Innlevert: 21.10.2021
Sendt: 21.10.2021
Rette vedkommende: Forsknings- og høyere utdanningsministeren
Svart på: 29.10.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Vil ministeren ta de nødvendige beslutninger som sørger for at disse viktige studieplassene videreføres?

Grunngiving

I flere tiår har Nordland fylkeskommune gjennomført et kunstnerisk og akademisk løft for kunst- og filmundervisningen i Nordland.
Etter flere år som selvstendig videoverksted og kunstskole, ble Nordland kunst- og filmskole etablert i 1997.
I 2008 ble skolen akkreditert som fagskole, før de store ambisjonene kulminerte i at Bachelor i bevegelige bilder ble akkreditert av NOKUT som høgskoleutdanning i 2017.
I dag rekrutteres studenter fra både Nord-Norge, Norge og Europa, og skolen gir et vesentlig bidrag i å utdanne kunstnerisk reflekterte film- og kunstarbeidere.
I tillegg er skolen en viktig bidragsyter til kunstnerisk utvikling i både Lofoten, Nordland og Norge. Skolen har et utstrakt samarbeid med andre kunstinstitusjoner både i og utenfor Norge, og tilbyr en unik utdanning innenfor sitt felt.
Hovedutfordringen er å få knyttet Kunst- og filmhøyskolen til en høyere utdanningsinstitusjon.
Det er ikke en fylkeskommunal eller kommunal oppgave å finansiere en høgskoleutdanning, og derfor må regjeringen følge opp med en god statlig finansiering.
Knyttet til et universitet, kan dette gjøres til en fremtidsrettet campus med sitt sterke fagmiljø og en unik bachelor-utdanning innen filmfaget.
Det har over lang tid vært jobbet med å knytte Kunst- og filmhøyskolen til et universitet, for på den måten å sikre tilbudet en treårig bachelor-utdanning.
Å sikre statlig finansiering av studieplassene er det som nå er avgjørende for at denne viktige utdanningen skal drives videre.
Nøkkelen til bachelor-utdanningen ligger i statlig finansiering noe som vil sikre den langsiktige løsningen.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Jeg viser til ditt spørsmål til kunnskapsminister Tonje Brenna og svarer som ansvarlig statsråd for forskning og høyere utdanning.
Etter at ny § 8-3 første ledd i universitets- og høyskoleloven trådte i kraft den 1. januar 2020, må private (ikke-statlige) høyskoler som hovedregel ha institusjonsakkreditering fra NOKUT for å kunne søke om statstilskudd.
Universitets- og høyskoleloven åpner for at private høyskoler kan søke til departementet om unntak fra kravet om institusjonsakkreditering. For å få unntak må det foreligge særlig samfunnsmessige behov for utdanningen. Lovens forarbeider forutsetter at denne unntaksbestemmelsen praktiseres snevert, jf. Prop. 9 L (2019–2020).
Departementet har behandlet søknad om statstilskudd og ikke funnet at skolen oppfyller kriteriene for tilskudd.
Enhver privat høyskole som ønsker å søke om statstilskudd kan søke NOKUT om institusjonsakkreditering eller vurdere å slå seg sammen med en akkreditert utdanningsinstitusjon. Nordland kunst- og filmhøyskole har hatt dialog med ulike akkrediterte utdanningsinstitusjoner om mulighetene for å eventuelt slå seg sammen, men har så langt ikke funnet en endelig løsning.
Private høyskoler har imidlertid ikke et krav på statstilskudd, selv om de har institusjonsakkreditering eller skulle få unntak fra kravet om institusjonsakkreditering. For høyskoler som søker departementet om statstilskudd, eventuelt på grunnlag av unntaket fra institusjonsakkrediteringskravet, er det en politisk prioritering hvorvidt søknaden innvilges. Stortinget tar den endelige beslutningen om hvilke private høyskoler som skal få statstilskudd når det behandler forslaget til statsbudsjett.
En høyskole kan få finansiering fra en rekke ulike aktører, private eller offentlige, slik som en kommune eller fylkeskommune. Nordland kunst- og filmhøyskole var tidligere en fagskole, som fikk fagskoletilskudd gjennom fylkeskommunen, over Kunnskapsdepartementets budsjett. Skolen begynte i 2013 å videreutvikle de to fagskoleutdanningene til en treårig bachelorutdanning i bevegelige bilder. Nordland fylkeskommune bidro med finansiering til dette.
Nordland kunst- og filmhøyskole har ikke institusjonsakkreditering, og jeg ser ikke at det foreligger et særlig samfunnsmessig behov for utdanningen, som må til for å kunne få statstilskudd uten å ha institusjonsakkreditering. På den bakgrunnen og etter en samlet vurdering, så finner jeg ikke at det er rom i statsbudsjettet for at vi kan gi tilskudd til skolen.