Skriftleg spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1327 (2021-2022)
Innlevert: 18.02.2022
Sendt: 21.02.2022
Svart på: 28.02.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Hva gjør regjeringen for å sikre seg at Telenors salg av Telenor Myanmar ikke bidrar til at sensitiv kundeinformasjon relatert til mer enn 18 millioner abonnenter ikke havner i hendene på militærregimet i landet og dermed risikerer å bidra til undertrykkelse av folket i Myanmar, og vil regjeringen sikre at sletting av historiske metadata stilles som et absolutt krav for salget?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Det som skjer i Myanmar er helt forferdelig, i første rekke for lokalbefolkningen.
Telenor viser til at det ikke finnes noen gode løsninger, og selskapet har måttet velge mellom alternativer som alle kan innebære alvorlige konsekvenser. Telenor gir uttrykk for at selskapet ikke kan drive under et regime som innebærer å bryte med selskapets verdier, internasjonal lov og menneskerettigheter. De kan heller ikke utsette ansatte for fare ved ikke å respondere på ordrer eller lokal lov. Nylig opplyste Telenor også om at selskapets ledende ansatte, deriblant en nordmann, nektes utreise av militærjuntaen.
Som eier har staten klare forventninger til selskapenes arbeid med ansvarlig virksomhet, som også gjelder menneskerettigheter. Siden kuppet i februar 2021 har departementet, og også jeg, som forvalter statens aksjer i Telenor, hatt flere møter med Telenor om situasjonen i Myanmar. I dialogen har jeg selv stilt en rekke spørsmål til Telenor om selskapets vurderinger og avveininger av de ulike alternativene. Jeg har blant annet stilt spørsmål om hvordan hensynet til kunder og selskapets ansatte på best mulig måte kan ivaretas gitt situasjonen, og vært opptatt av at selskapet løpende vurderer alternativene.
Det er imidlertid ikke staten som eier som skal ta stilling til hvordan selskapet best mulig skal håndtere situasjonen i Myanmar. Det statlige eierskapet forvaltes innenfor rammene som fremgår av selskapslovgivningen og eierskapsmeldingen (Meld. St. 8 (2019-2020)). Rollefordelingen mellom eier og selskap innebærer at det er styret og ledelsen i Telenor som har ansvaret for driften av selskapet, og som må vurdere og beslutte hvordan den meget krevende situasjonen i Myanmar skal håndteres, herunder vurdere rammene for et salg av virksomheten.