Skriftleg spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1399 (2021-2022)
Innlevert: 28.02.2022
Sendt: 28.02.2022
Svart på: 10.03.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Basert på den siste ukens dramatiske utvikling med krig i Ukraina og forventede skyhøye strømpriser resten av året stilles deler av spørsmålet mitt av 13.2.22 på nytt.
Kan statsråden bekrefte at strømstøtteordningen vil videreføres utover mars måned, altså fortsette i april og videre for husholdninger og andre mottakere som er omfattet av ordningen i dag, og kan statsråden også avklare om regjeringen snarlig vil avklare om ordningen vil utvides til å omfatte også næringslivet og andre strømkunder?

Grunngiving

NVE, og mange andre aktører, både offentlige og private aktører som operer innen kraftmarkedet forventet vedvarende høyere strømpriser for resten av året allerede før krigen i Ukraina startet.
Prognosene som nå presenteres viser i de fleste tilfeller mye høyere priser enn tidligere forventet og vesentlig høyere enn normalt for norske priser, over lange perioder.
Statsråden bes avklare om Staten vil stille opp for den norske befolkningen, næringslivet og resten av strømkundene med dagens strømstøtte som et minimum fra april 2022 og videre, så lenge prisene er høye og støttetiltak behøves.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg viser til tidligere spørsmål nr. 1254 og mitt svar 23. februar 2022 om videreføring av den midlertidige strømstønadsordningen for husholdninger, samt utvidelse til andre strømkunder. I det nye spørsmålet vises det til situasjonen i Ukraina.
Som jeg viste til i mitt tidligere svar, følger regjeringen prisutviklingen i strømmarkedet tett og kommer til å stille opp for å redusere husholdningenes strømutgifter i en situasjon der strømprisene fortsetter å være ekstraordinært høye. Hvilken form det vil ta, vil jeg raskt komme tilbake til.
Når det gjelder spørsmålet om strømstøtteordningen skal utvides til å omfatte også næringslivet, har næringsministeren tidligere kommunisert at vi ikke vil avvise at det kan bli aktuelt å ta nye grep. Det er likevel hele tiden nødvendig å vurdere grensene mellom bedrifters og statens ansvar. Bedrifter er vant til at priser i ulike markeder går opp og ned, blant annet for råvarer, strøm og frakt. Spørsmålet blir da hvordan fellesskapets midler kan benyttes på en måte som samlet sett er best mulig for samfunnet, og om staten skal kompensere for slike svingninger eller ikke.
Om en mulig utvidelse av ordningen til andre strømkunder, viser jeg til at regjeringen allerede har innført midlertidige støtteordninger til blant annet idrettslag og frivillige organisasjoner og jordbruks- og veksthusnæringer. Regjeringen vil fortsette å følge situasjonen for alle strømkunder fremover.