Skriftleg spørsmål fra Anne Kristine Linnestad (H) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1401 (2021-2022)
Innlevert: 28.02.2022
Sendt: 28.02.2022
Svart på: 07.03.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Anne Kristine Linnestad (H)

Spørsmål

Anne Kristine Linnestad (H): I vinter er det igjen utilgjengelige beiteområder for reindriftsnæringen. Landbruksministeren fått oversikt over dette fra sine regionale myndigheter som varsler om beitekrise og en begynnende katastrofe i de hardest rammede områdene. Ved forrige beitekrise fikk ikke regjeringen tidlig nok informasjon fra regionale myndigheter men når informasjonen kom, handlet man umiddelbart. Dyr lider og en avventende holdning er ikke nok nå – det må handles.
Når vil landbruksministeren bevilge krisemidler til reindriftsnæringen?

Grunngiving

Reindriftsnæringen er blant de første til å oppleve alvorlige konsekvenser av klimaendringene, noe som har ført til utilgjengelige beiteområder denne vinteren. Dette har landbruksministeren fått oversikt over fra sine regionale myndigheter. De regionale myndighetene varsler om beitekrise og en begynnende katastrofe i de hardest rammede områdene dersom ikke reinen får kjørt eller flydd inn fôr snarest mulig.
I Distriktsnyheter Nordnytt 14.04.22 uttalte landbruksministeren følgende:
Vi vil skryte av den jobben dem har gjort. Og så når det dukker opp beitekrise, så skal selvfølgelig vi stille opp, sånn som vi gjorde i 2020. Og derfor er det veldig viktig nå å følge situasjon tett i de ulike beitedistriktene som har utfordringene.
Reineiere ser dyr lide og reinen er på leting etter mat som ikke er tilgjengelig. Derfor er ikke en avventende holdning nok nå – det må handles. Etter min mening kan ikke statsråden “vente og se“.
Ved forrige beitekrise, som ministeren viser til, fikk ikke regjeringen tidlig nok informasjon fra regionale myndigheter, som da hadde en avventende holdning. Men når informasjonen kom, handlet man umiddelbart og satte t.o.m. inn helikopter for å fly ut fôr til reinen. Selv om det er utilgjengelige beiteområder mange steder, kan skiftende vær og værforandringer gi positive effekter på beiteforholdene slik at nedklassifisering av noen områder kan bli mulig, slik at midlene kan prioriteres de verst rammede områdene.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Jeg kan forsikre representanten Linnestad om at jeg følger utviklingen i beitekrisen i reindriften. Jeg har nylig hatt møter med lederne for beredskapsutvalgene i Nordland og i Troms og Finnmark. I Trøndelag er det til nå ikke erklært beitekrise. I disse møtene ble jeg godt orientert om situasjonen i områdene med beitekrise i de to fylkene. Jeg har også nylig vært i Nordland for å møte berørte reineiere.
Lederne for beredskapsutvalgene og reineierne jeg møtte i Nordland ga uttrykk for at systemet for kriseberedskap i reindriften fungerer, og at næringen er bedre forberedt på å håndtere situasjonen nå enn i 2020. For å sikre dyrevelferden og framtidig produksjon er fôring satt i gang i de berørte områdene.
Med bakgrunn i tidligere erfaringer har vi nå gjort forvaltningen av tilskuddsordningen for kriseberedskapsfondet enklere for både forvaltning og næring. Det er viktig for at midlene skal komme raskt ut til reineierne. Både næring og forvaltning er positive til denne endringen, og det er utbetalt om lag 10 mill. kroner til nå. I tillegg er tilskuddssatsen økt sammenlignet med den ordningen som ble etablert i 2020.
Jeg vurderer fortløpende behovet for å øke bevilgningen til kriseberedskapsfondet. Gjennom jevnlig dialog med statsforvalterne og Landbruksdirektoratet blir jeg holdt løpende orientert om beitesituasjonen og om behovet for midler.