Skriftleg spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1660 (2021-2022)
Innlevert: 24.03.2022
Sendt: 24.03.2022
Svart på: 05.04.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Hva vil statsråden gjøre for de som går på sosialhjelp og som har fått betydelig økte levekostnader?

Grunngiving

Undertegnede får mange henvendelser fra enkeltmennesker som går på sosialhjelp og som ikke klarer å dekke helt nødvendige behov, som strøm, mat og drivstoff. Prisene på alt dette har økt betydelig den seneste tiden, mens livsoppholdssatsene står stille. Undertegnedes spørsmål til statsråden er derfor om hun har tenkt til å gjøre noe for denne gruppen som kan avhjelpe situasjonen.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Departementet fastsetter statlige veiledende satser for utmåling av økonomisk sosialhjelp i rundskriv (A-2/2021). De veiledende satsene er ment å bidra til en mer ensartet praksis på landsbasis ved utmåling av økonomisk stønad. Satsene omfatter utgifter til helt grunnleggende behov, som mat, klær, kommunikasjon, husholdningsartikler og hygiene med mer, og tar videre hensyn til andre sider av dagliglivet, som fritid og sosiale behov. Utgifter til andre nødvendige ting, som bolig, strøm og oppvarming, bolig- og innboforsikring og innbo og utstyr inngår i livsoppholdet, men er ikke inkludert ved fastsettelse av de statlige veiledende satsene da dette er utgifter som varierer mye.
Satsene ble for 2022 prisjustert i tråd med anslaget for vekst i konsumprisene i nasjonalbudsjettet for 2022 (1,3 pst.). Loven har imidlertid ingen bestemmelser om selve stønadsnivået. Dette er fordi fastsettelsen av stønadsnivået skal baseres på konkrete og individuelle vurderinger og ikke være en fast størrelse. Stønaden skal alltid sikre søkeren et forsvarlig livsopphold, også i ekstraordinære situasjoner. De statlige satsene skal kun brukes som et veiledende utgangspunkt for utmålingen. NAV-kontoret har både rett og plikt til å foreta individuelle og skjønnsmessige vurderinger i hver enkelt sak. Satsene kan ikke erstatte disse individuelle vurderingene.
Prisutviklingen hittil i 2022 har vært en stor utfordring for mange. Jeg vil imidlertid minne om at de store prisøkningene, utover utgifter for matvarer, har funnet sted for utgifter som ligger utenfor de statlige veiledende satsene (strøm, bolig og drivstoff). Dette er utgifter som i alle tilfeller skal vurderes konkret og individuelt. Jeg vil sørge for at kommunene blir minnet om at det må foretas en skjønnsmessig og individuell vurdering ved utmåling av stønad, og at dette er særlig viktig i en situasjon med økte priser på nødvendige livsoppholdsutgifter.