Skriftleg spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1688 (2021-2022)
Innlevert: 26.03.2022
Sendt: 28.03.2022
Svart på: 30.03.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at det snarest kommer på plass midlertidige avbøtende tiltak til reindrifta for den folkerettsstridige utbygginga på Fosen?

Grunngiving

I høst konkluderte Høyesterett med at tillatelsene som er gitt til vindkraftutbygginga på Fosen er ugyldige, da de krenker reindriftsamene på Fosens rettigheter under artikkel 27 av FNs konvensjon for sivile og politiske rettigheter. Staten har ikke fulgt opp denne dommen, noe Sametingspresident Silje Karine Muotka treffende har omtalt som et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen.
I Klassekampen 25.03 gir statsråden signaler om at en utredning om oppfølging av høyesterettsdommen være ferdig i 2023, men at den videre prosessen kan ta flere år. Samtidig skal departementet ha etterspurt midlertidige avbøtende tiltak fra utbygger, noe som kan være viktig nå, selv om Høyesterett har avvist at slike tiltak er en akseptabel løsning på sikt.
Det er alvorlig at det fem måneder etter at dommen ble lagt frem, ikke er kommet noen avbøtende tiltak for reindrifta i området. Mangelen på konkret oppfølging av dommen er en trussel mot folks rettsikkerhet, mangelen på avbøtende tiltak er en trussel mot reindriftas likviditet og eksistens.
Måneden mai heter suehpede – kalvingstid på sørsamisk, og miessemannu – kalvingsmåneden på nordsamisk. Avbøtende tiltak burde allerede vært på plass nå, da vårvinteren er tiden hvor både simlene og de nyfødte kalvene trenger ro og godt med tilgang på mat.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Olje- og energidepartementet sendte 13. desember et brev til partene på Fosen, der videre saksbehandling etter høyesterettsdommen ble beskrevet.
I brevet ble selskapene bedt om å redegjøre for hvilken beredskap de har for å avhjelpe en potensielt krevende driftssituasjon for reindriften på Fosen. Det ble også bedt om innspill til hvilke tiltak som kan settes i verk på kort sikt for å avhjelpe konsekvensene av utbyggingen for reindriften, mens det arbeides for å finne mer permanente løsninger.
Fosen Vind og Roan Vind redegjorde for sine respektive beredskapsplaner i brev av 23. desember til departementet. Selskapene har diskutert behovet for midlertidige tiltak ved flere anledninger, og reindriften har i den forbindelse ikke meldt om særlige behov. Reindriften har heller ikke i møter med departementet meldt om behov for midlertidige tiltak.
Departementet er kjent med at selskapene nylig har tatt opp med reindriften spørsmålet om midlertidig kompensasjon i påvente av endelige avklaringer rundt Storheia og Roan vindkraftverk. Dette vil bedre likviditeten i reindriften til nærmere avklaringer foreligger.
Det er utfordrende beiteforhold for reindriften i deler av landet, og det er erklært beitekrise flere steder i Nordland, Troms og Finnmark. Selv om det er unormalt mye snø i Trøndelag, har disse områdene så langt unngått beitekrise.