Skriftleg spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2273 (2021-2022)
Innlevert: 07.06.2022
Sendt: 08.06.2022
Svart på: 15.06.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvordan markerte den norske ambassaden i Beijing minnedagen for massakren på Den himmelske freds plass, den 4. juni 1989?

Grunngiving

I forbindelse med minnedagen for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing, der militære styrker brukte våpenmakt for å slå ned en fredelig demokratiprotest, har flere land brukt sitt diplomatiske tilstedeværelse i Kina til å minnes ofrene for massakren. I følge Hong Kong Free Press har det kinesiske Utenriksdepartementet advart diplomatiske stasjoner fra å markere dagen på sosiale medier eller på annet vis. På spørsmål fra Aftenposten om hvorfor norsk utenrikstjeneste ikke har markert minnedagen har Utenriksdepartementet svart at «Norge har ikke en egen utenriksstasjon i Hongkong. Norsk side har overfor kinesiske myndigheter gjentatte ganger gitt uttrykk for vår bekymring for ytringsfrihetens kår i Hongkong og oppfordret Kina til å respektere «ett land, to systemer»-prinsippet.» Norge har derimot en ambassade i Beijing, byen der massakren ble gjennomført, i tillegg til generalkonsulater i Shanghai og Guangzho. Spørsmålet er hvordan dagen ble markert på en eller flere av disse norske utenriksstasjonene i Kina.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Denne regjeringen er opptatt av å diskutere menneskerettigheter med Kina.
Statsministeren tok opp menneskerettighetssituasjonen i Kina med sin kollega så sent som i slutten av april. Vi har tatt opp disse spørsmålene gjennom diskusjoner og uttalelser i Stortinget, i media og i FN, og gjerne i uttalelser sammen med EU og andre land. Vi gir tydelig uttrykk for vår bekymring for situasjonen i Xinjiang og i Hongkong, og at vi forventer at Kina opprettholder sine forpliktelser for menneskerettighetene.
Ambassaden i Beijing er et viktig og aktivt ledd i norsk menneskerettighetsdialog med Kina. I tråd med praksis de senere år, også under forrige regjering, ble det ikke gjort særskilte markeringer av 4. juni 2022.
Representanten viser i sin begrunnelse til at andre land [har] brukt sitt diplomatiske tilstedeværelse i Kina til å minnes ofrene. Det er en sannhet med modifikasjoner. Et fåtall ambassader i Kina publiserte innlegg til minne om hendelsene. Innleggene på kinesiske sosiale medier ble fjernet av sensuren etter få minutter. Kinesiske myndigheter tillater ikke demonstrasjoner eller offentlige minnemarkeringer av denne dagen.