Skriftleg spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2500 (2021-2022)
Innlevert: 29.06.2022
Sendt: 30.06.2022
Svart på: 07.07.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): En ny rapport i Environmental Toxicology and Chemistry viser at rundt 43.5 % av elver globalt kan ha bekymringsverdige høye konsentrasjoner av legemiddelforurensning, som potensielt kan forårsake økotoksiske virkninger på natur og biomangfold. Antibiotika-forurensning i vann kan også øke resistens hos patogener i vann. I Norge er forurensningen tilstede i elver og fjorder.
Hva vil regjeringen gjøre for å senke forurensningsnivået fra legemidler her hjemme, og hvordan jobber regjeringen for å motvirke problemet globalt?

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Så lenge legemidler er i bruk, vil det forekomme legemiddelrester i vann. Det vi ikke tar opp i kroppen vil skilles ut og havne i avløpsvannet, og avhengig av hvordan avløpsvannet renses vil noe av dette også nå resipienten. På samme måte kan kassering av ubrukte legemidler via husholdningsavfall eller avløp også medføre at legemidler ender opp i miljøet.
Undersøkelser foretatt av EU-kommisjonen viser at menneskers forbruk av legemidler fører til at kommunalt avløpsvann blir den viktigste kilden til utslipp av legemiddelrester til vannforekomster. Norge kan ikke løse denne problemstillingen alene, og vårt samarbeid med EU er viktig.
Flere målsetninger i EUs grønne giv berører dette temaet. I tillegg til EUs nullforurensningsplan (Zero Pollution Action Plan) har Europaparlamentet vedtatt en resolusjon om reduksjon i bruk og utslipp av legemidler. Og i forbindelse med den pågående revisjonen av avløpsdirektivet ser Kommisjonen også på mulige system for bedre rensing av legemiddelrester fra avløpsvannet, som samtidig skal sikre at produsenter og importører bidrar til å betale for de ekstra rensetrinnene. I tillegg har både Legemiddelverket og Miljødirektoratet bidratt til utviklingen av bedre veiledning til regelverk for miljøvurdering av legemidler i EU.
I Norge gjøres det nå en innsats for å få på plass bedre rensing av avløpsvann generelt og bruk av biologisk rensing ved flere anlegg, noe som kan bidra til reduksjon i utslippene av enkelte legemiddelrester sammenliknet med dagens situasjon. Videre har vi på plass gode innsamlingsordninger for ubrukte legemidler, og alle kan levere dette i apotekene som så sørger for forsvarlig destruksjon.