Skriftleg spørsmål fra Ine Eriksen Søreide (H) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2643 (2021-2022)
Innlevert: 15.08.2022
Sendt: 15.08.2022
Svart på: 22.08.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Ine Eriksen Søreide (H)

Spørsmål

Ine Eriksen Søreide (H): Vil regjeringen gi økonomisk støtte til ICMPs igangsatte arbeid for forsvunne personer i Ukraina?

Grunngiving

Regjeringen varslet 1. juli i år at den vil bevilge 10 mrd. kr i bistand til Ukraina fordelt på to år. Innretning av midlene ble ikke spesifisert, annet enn at noe vil gå til gjenoppbygging og til militær bistand, i samråd med Norges partnere.
Aftenposten skrev tidligere i år om hvordan massegraver i Ukraina åpnes for å dokumentere krigsforbrytelser etter Russlands invasjon. Det meldes at mange av de drepte på regjeringskontrollert område er fjernet fra massegraver. Det antas imidlertid at over to tusen av disse fortsatt ikke er identifisert. For at dette viktige arbeidet skal kunne utføres, kreves det midler og organisasjon. International Commission on Missing Persons (ICMP) er nå på plass med et team i Kyiv, og blant annet Tyskland har lovet midler til organisasjonens arbeid, nærmere bestemt DNA-laboratoriet i Haag. ICMP har foreløpig ikke tilgang til russisk-okkupert område hvor det også har vært store tap og mange ikke er identifisert. Dette er noe organisasjonen vil følge opp internasjonalt. Under spørretimen 25. mai 2022 svarte regjeringen på spørsmål fra Høyre at:

«Norge har vært en viktig bidragsyter helt siden oppstarten i 1996, og når en eventuell søknad kommer, er jeg helt sikker på at den vil bli godt vurdert av Utenriksdepartementet.»

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Statsministeren har annonsert at regjeringen vil foreslå at Norge bidrar med 1 mrd. euro (ca. 10 mrd. kroner) i støtte til Ukraina for 2022 og 2023. Midlene vil gå til humanitær bistand, driftsstøtte til myndighetene, militært materiell og gjenoppbygging. Det er ikke endelig besluttet hvordan midlene skal fordeles.
Utenriksdepartementet har mottatt en søknad fra International Commission on Missing Persons (ICMP). Søknaden er til vurdering, og vil ses i sammenheng med annen støtte til Ukraina. Et gjennomgående prinsipp for den videre støtten til Ukraina er at den samordnes med nærstående land og internasjonale organisasjoner og opp mot ukrainske myndigheters behov.
Det er viktig at indikasjoner på mulige krigsforbrytelser og grove brudd på internasjonal humanitærrett og menneskerettighetene blir verifisert og dokumentert, og at de ansvarlige stilles til ansvar. Norge deltar i internasjonalt samarbeid med sikte på å sikre dette.
Norge har allerede bidratt med betydelig støtte til arbeid for å avdekke og dokumentere brudd på humanitærretten og menneskerettighetsbrudd og -overgrep som følge av Russlands brutale angrepskrig i Ukraina. FNs høykommissær for menneskerettigheter får støtte til overvåking av menneskerettighetssituasjonen og dokumentasjon av brudd på humanitærretten med sikte på å stille de ansvarlige til ansvar. Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo får midler fra utenriksdepartementet til å bistå ukrainske påtalemyndigheter.
I tillegg til de tiltakene som er nevnt over, støtter Norge den Internasjonale Røde Kors komiteens arbeid med å finne savnede og gjenopprette familieforbindelser slik at pårørende skal vite hvor de er og hva som har skjedd med deres kjære. Deres Central Tracing Agency har etablert et eget kontor i Ukraina for å hjelpe pårørende til savnede personer.
Jeg viser forøvrig til svar på spørsmål fra representanten Schou i Stortingets spørretime 25. mai 2022 om mulig støtte til ICMP.