Skriftleg spørsmål fra Irene Ojala (PF) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2795 (2021-2022)
Innlevert: 02.09.2022
Sendt: 02.09.2022
Svart på: 08.09.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Hvem har gitt nasjonalparkstyret fullmakter til endring av kontorsted fra Kiberg til Vadsø, og kan eventuelt et nasjonalparkstyre se bort fra beslutningen som ble tatt av departementet om at kontorstedet skal være i Kiberg?

Grunngiving

Varangerhalvøya nasjonalpark/Várnjárgga álbmotmeahcci/ Varenkinniemen kansalistaras ble opprettet i 2006 og er 1804 kvadratkilometer stor. Varangerhalvøya er Norges største halvøy. Landskapet er svært gammelt i Skandinavisk målestokk, og i stor grad formet før istidene. Innlandsisen under de siste istidene har ligget fastfrosset over store deler av halvøya, og dermed i liten grad endret landskapet. Halvøya består i hovedsak av fjellvidder, og vegetasjonsløse blokkhav dominerer store deler av de høyereliggende platåene.
Nasjonalparken ligger i kommunene Båtsfjord, Unjárgga/Nesseby, Vardø og Vadsø i Troms og Finnmark fylke. Da disse kommunene ikke ble enige om forvaltningssted og kontorlokalisering besluttet Miljøverndepartementet at Kiberg skulle være forvaltningsknutepunktet, og også skulle være kontorlokale for nasjonalparkforvalteren. Begrunnelsen var at Kiberg hadde en god geografisk plassering relatert til nasjonalparken. Tidligere Kiberg skole har vært kontorstedet for forvalteren av Varangerhalvøya nasjonalpark siden bygget sto klart til bruk i 2013.
I midten av juli 2022 fikk eier av skolen, Arnt Støme, beskjed om at forvalterens kontorsted ville flyttes fra Kiberg til Vadsø. Miljødirektør Lisa Helgason ved Statsforvalteren i Troms og Finnmark, opplyser om at de har fulgt opp Miljødirektoratets vedtak om å flytte kontorstedet ved å si opp leieavtalen ved Kiberg skole. Direktoratets vedtak er basert på nasjonalparkstyrets ønske.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: I 2010 ble det besluttet å overføre forvaltningsansvaret for Varangerhalvøya nasjonalpark samt Persfjorden-Syltefjorden landskapsvernområde og Syltefjorddalen naturreservat fra statsforvalteren (da fylkesmannen) til et lokalpolitisk sammensatt verneområdestyre med medlemmer fra Båtsfjord, Vardø, Vadsø og Nesseby kommuner, Troms og Finnmark fylkeskommune og Sametinget.
Sekretariatsfunksjonen for verneområdestyret ble lagt til en nasjonalparkforvalter. Staten dekker utgifter til lønn og kontorsted for forvalter.
Da kommunene ikke ble enige om lokalisering av forvaltningsknutepunktet for nasjonalparken, som skulle være kontorstedet for forvalter, ba styret departementet om å bestemme dette. Slik jeg har oppfattet saken, ønsket alle kommunene forvaltningsknutepunktet lagt til egen kommune.
Etter en helhetsvurdering besluttet departementet høsten 2011 at knutepunktet skulle ligge i Kiberg i Vardø kommune.
Siden den gang har myndigheten til å godkjenne lokalisering av nye forvaltningsknutepunkt blitt delegert fra departementet til Miljødirektoratet.
Jeg har notert meg at et enstemmig nasjonalparkstyre har besluttet at det ønsker å flytte forvaltningsknutepunktet og dermed forvalters kontorsted til Vadsø. Flyttingen ble godkjent av Miljødirektoratet i brev 26. august 2022. Direktoratet legger vekt på at nasjonalparkforvalter ved en slik flytting vil ha kontorsted i et bredere faglig miljø enn i dag, blant annet nær Statens naturoppsyn og dermed feltapparatet for områdene styret forvalter. Dette er i tråd med intensjonene for etablering av forvaltningsknutepunktene, jf. beskrivelsen av dette i Prop. 1 S (2009-2010).
Når det nå er lokal enighet om å flytte kontorstedet et annet sted, og dette er i tråd med de føringene som i sin tid ble lagt for lokalisering av forvaltningsknutepunkt, ser jeg liten grunn til å fastholde beslutningen fra 2011.