Skriftleg spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2808 (2021-2022)
Innlevert: 04.09.2022
Sendt: 05.09.2022
Svart på: 09.09.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Region NO2, hvor mellomlandsforbindelsene til England, Tyskland, Nederland, og Danmark går, har en enorm eksponering mot de Europeiske prisene. De siste ukene har det over lengre tid vært vesentlig høyere strømpriser i NO2 enn NO5 og NO1, samt større nettap. Samtidig kommer store deler av flaskehalsinntektene til Statnett fra denne regionen.
Kan regjeringen avklare om hvordan de planlegger å korrigere denne urimelige situasjonen med at Sørlandet og Sørvestlandet får alle ulempene med utenlandskablene, men ingen kompensasjon?

Grunngiving

Regjeringen virker ikke å ha noen plan for hvordan normalisere norske kraftpriser, dermed blir det viktig å få avklart hva regjeringen planlegger å gjøre med det faktum at prisregion NO2, til tider har 40 % høyere priser enn tilstøtende regioner. Samtidig tjenes store deler av statens flaskehalsinntekter i region NO2, men reduksjon i nettleie fra Statnett spres likt ut over landet, uten at region NO2 som har alle ulempene med for tett tilknytning til det dysfunksjonelle europeiske kraftmarkedet, får noe igjen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Statnett har i 2022 hatt store ekstraordinære flaskehalsinntekter. Regjeringen bestemte derfor 2. september at 6 til 10 mrd. kroner av disse inntektene skal gå til å redusere nettleien til strømkunder i Sør-Norge i 2022. En sum av Statnetts merinntekt vil fordeles til nettselskapene avhengig av deres økning i kostnader til nettap. Nettapskostnadene avhenger av spotprisen i prisområdet der nettselskapet er lokalisert, og fordelingen av Statnetts merinntekter vil derfor variere mellom nettselskapene slik at de selskapene som har hatt høyest økning i nettapskostnader får mest.
Regjeringen har også innført en rekke midlertidige støtteordninger som hjelp til å håndtere de høye strømprisene, herunder stønadsordningen for husholdninger. Når gjennomsnittlig spotpris i et prisområde overstiger 70 øre per kilowattime, vil staten betale 80 prosent av kraftprisen over dette nivået fra januar til september 2022, og 90 prosent fra oktober til desember 2022. Regjeringen har varslet at vi vil fremme en proposisjon for Stortinget om at staten skal dekke 90 prosent av kraftprisen over 70 øre per kilowattime også for forbruk i september 2022. Gjennom denne stønadsordningen blir husholdninger kompensert ut ifra kraftprisen i de ulike prisområdene. Det sikrer at husholdningene i områdene der prisen er høyest, også mottar mest i støtte.
Sammen med partene i arbeidslivet, vil Regjeringen om kort tid presentere et forslag til en ordning som skal avhjelpe situasjonen også for næringslivet.