Skriftleg spørsmål fra Guri Melby (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2982 (2021-2022)
Innlevert: 23.09.2022
Sendt: 23.09.2022
Svart på: 05.10.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvordan sørger statsråden for at vi er i rute med å innføre tilbud om tidlig ultralyd for alle gravide innen utgangen av 2022?

Grunngiving

Stortinget har vedtatt at alle gravide skal få tilbud om ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet, og regjeringen har slått fast at dette skal innføres i 2022.
Tidlig ultralyd er en undersøkelse som foretas rundt uke 12 i svangerskapet. Undersøkelsen bidrar til å fastslå antall fostre, fostrets eller fostrenes alder og indikere utviklingsavvik. Med tidlig ultralyd kan man også tidligere finne ut om fosteret har en tilstand som krever ekstra oppfølging.
Å tilby tidlig ultralyd til alle gravide er en viktig måte å styrke svangerskapsomsorgen på. Det gir den gravide bedre mulighet til å ta informerte valg om egen kropp og graviditet, og til å få nødvendig helsehjelp tidligere.
Flere sykehus har allerede innført tidlig ultralyd for alle gravide, som universitetssykehusene i Nord-Norge og Stavanger. Andre har ikke kommet så langt.
Det er viktig at alle gravide får lik kvalitet på behandlingen, uansett hvor i landet de bor. Derfor vil det være alvorlig dersom innføringen av tidlig ultralyd er forsinket i enkelte deler av landet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er enig med representanten Melby i at tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide er en viktig måte å styrke svangerskapsomsorgen på. Arbeiderpartiet, SV og Frp sikret i mai 2020 flertall for å tilby tidlig ultralyd til alle gravide i første trimester.
Tilbudet krever at flere jordmødre og leger har kompetanse på ultralydundersøkelse tidlig i graviditeten. Sykehus med fødeavdelinger har derfor iverksatt tiltak for å øke kompetanse og kapasitet, slik at de innen utgangen av 2022 kan gi et slikt tilbud.
For å besvare representantens spørsmål om vi er i rute med å innføre tilbudet, har departementet bedt de regionale helseforetakene om status for arbeidet.
I Helse Vest RHF er det allerede i dag tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide.
I Helse Nord RHF har det ved mange sykehus vært tilbud om tidlig ultralyd i flere måneder. Ifølge Helse Nord vil det være tilbud i alle deler av regionen innen utgangen av året.
I Helse Sør-Øst RHF har Sykehuset Innlandet HF, Sykehuset Telemark HF og Vestre Viken HF i dag et tilbud om tidlig ultralyd uavhengig av alder. Sykehuset i Vestfold HF vil tilby tidlig ultralyd til alle gravide fra 1. oktober 2022 og Sykehuset Østfold HF planlegger å utvide tilbudet til å omfatte alle medio desember. Akershus universitetssykehus HF, Oslo universitetssykehus HF og Sørlandet sykehus HF viser til en trinnvis innføring hvor de først fra 1. januar 2023 vil kunne gi tilbud til alle gravide. Utfordringen ved disse sykehusene er behov for rekruttering av eller opplæring av leger og ultralydjordmødre til å utføre tidlig ultralyd for at tilbudet skal kunne gis til alle gravide. Oslo universitetssykehus HF tar forbehold om ytterligere forsinkelser utover 1. januar 2023. Helse Sør-Øst RHF vil følge opp fremdriften i helseforetak som opplyser at tilbudet ikke fullt ut vil kunne være på plass i inneværende år.
I Helse Midt-Norge RHF vil de fleste sykehus i nær framtid gi tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide. Helse Midt- Norge RHF informerer om at Helse Nord-Trøndelag HF allerede tidlig i 2022 ga tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide. Tilbudet var etablert ved Sykehuset Namsos allerede etter 1. tertial 2022 og ved Sykehuset Levanger var det etablert tidlig ultralyd for alle gravide fra januar 2022. Helse Midt- Norge RHF opplyser imidlertid at fra medio juni 2022, måtte Sykehuset Levanger ta ned tilbudet grunnet kapasitetsutfordringer. Det ble gitt informasjon til fastleger og jordmødre på helsestasjoner i kommunene om dette i et eget brev, med informasjon om hvem som vil bli prioritert til undersøkelse med tidlig ultralyd.
Helse Midt-Norge RHF opplyser videre at Sykehuset Levanger i perioden frem til september 2022, har videreutdannet tre overleger i tidlig ultralyd og to ultralydjordmødre som utfører tidlig ultralyd. Ifølge Helse Midt- Norge RHF har Sykehuset Levanger

«søker til ultralydjordmor-utdanning med oppstart januar 2023, som etter endt utdanning vil bety mye for kapasiteten totalt. Levanger sykehus vil utvide tilbudet til å gjelde alle gravide når kapasiteten er bedre og det er et uttalt mål å etablere tidlig ultralyd for alle gravide i løpet av 2023/ januar 2024».

Gjennomgangen viser at de aller fleste sykehus allerede har tilbud, eller vil tilby tidlig ultralyd til alle gravide innen utgangen av 2022. Tilbudet vil ikke være på plass i Sykehuset Levanger innen nyttår, og det er usikkert om Oslo universitetssykehus HF vil kunne tilby tidlig ultralyd til alle gravide fra 1.1 2023. Helse Sør-Øst RHF vil følge opp overfor helseforetak som har personellmessige og andre utfordringer med å få et tilbud på plass.
De to siste årene har fødeavdelinger i hele landet gjennomført kvalifisering og kompetanseutvikling av jordmødre og leger innen tidlig ultralyd. Dette er et omfattende arbeid som er gjort samtidig med driftsutfordringer på fødeavdelingene knyttet til pandemien og mangel på jordmødre og leger ved flere fødeavdelinger.
Vi er nær målet om tidlig ultralyd til alle gravide, men noen sykehus har personellmessige utfordringer. Jeg vil til slutt vise til at gravide som ikke får tilbud om tidlig ultralyd ved sykehuset de skal føde ved, gjennom retten til valg av behandlingssted har mulighet til å bli henvist til tidlig ultralyd ved et annet sykehus.