Skriftleg spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:826 (2022-2023)
Innlevert: 22.12.2022
Sendt: 23.12.2022
Svart på: 06.01.2023 av utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Mener regjeringen at prosjekter med lang tradisjon og god evaluering fra Norec og som direkte støtter store småbondebevegelser og urfolksbevegelser med fokus på matsikkerhet ikke er i tråd med Norges utviklings- og utenrikspolitiske mål?

Grunngiving

Latin-Amerikagruppene (LAG) har i mange år arrangert solidaritetsbrigader til Latin-Amerika, men i år har LAG fått avslag på søknad om femårig støtte til brigadeprosjekt fra Norec som er Utenriksdepartementets forvaltningsorgan for utvekslingsprogrammer. Det betyr at planlagt solidaritetsbrigade til Brasil ikke kan gjennomføres. I over fire tiår har LAGs brigadeprosjekt bygd relasjoner med grasrotbevegelser, som småbondeorganisasjoner og urfolksbevegelsen i Latin-Amerika og knyttet det sammen med politiske krefter i Norge, med Sápmi, med Norsk bonde- og småbrukarlag og andre. LAGs brigadeprosjekt ble evaluert av Norec i 2017, og konklusjonen var at solidaritetsbrigadene står for et solid utvekslingssamarbeid. Regjeringen har uttalt at matsikkerhet skal være en hovedprioritering. Brigadeprosjektet LAG har søkt støtte til handler nettopp om matsikkerhet, et tema LAG har jobbet med i lang tid. Likevel begrunnes avslaget med at prosjektet ikke treffer Norges utviklings- og utenrikspolitiske mål.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)

Svar

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: Regjeringen har høye ambisjoner for utviklingsarbeidet. Norge skal bidra til å bekjempe fattigdom og bygge bedre samfunn. Utviklingspolitikken er forankret i bærekraftmålene, klimamålene og menneskerettighetene. Matsikkerhet er en sentral prioritering. Skal vi lykkes, må vi sette inn midlene og tiltakene der de kan gi best resultater.
Norecs tilskuddsordning for utvekslingssamarbeid utgjør en liten andel av bistandsbudsjettet, og er samtidig et unikt verktøy i norsk utviklingspolitikk. Tilskuddsordningen har to hovedmål: For det første skal virksomhetene som mottar støtte styrke sitt arbeid for bærekraftig utvikling. I tillegg skal unge mennesker få internasjonal arbeidserfaring og kompetanse innen bærekraftig utvikling. I tråd med utviklingspolitiske prioriteringer støtter Norec viktige prosjekter innen blant annet klima, matsikkerhet og fornybar energi. Norec skal sikre en mangfoldig prosjektportefølje som tar i bruk innovative metoder og når utradisjonelle bistandspartnere blant offentlige aktører, privat næringsliv og sivilsamfunn. Bevilgningen skal støtte både nord-sør-partnerskap og sør-sør-partnerskap. Etter årlige utlysninger, vurderer Norec hvilke prosjekter som best bidrar til å nå målene for ordningen.
Norec rapporterer at de i utlysningsrunden høsten 2022 fikk et rekordstort antall søknader, både fra tidligere tilskuddsmottakere og nye søkere. Etter krevende år med pandemi og stengte landegrenser, er fysisk utveksling av unge mennesker igjen et satsingsområde for mange dyktige aktører, både i Norge og i det globale sør. Dette fører til større konkurranse om midlene. Når det er mange gode søknader, må Norec prioritere. Et avslag på en søknad i fjorårets runde er derfor ikke ensbetydende med en negativ vurdering av et prosjekt generelt.