Skriftleg spørsmål fra Anne Kristine Linnestad (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1067 (2022-2023)
Innlevert: 19.01.2023
Sendt: 19.01.2023
Svart på: 25.01.2023 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Anne Kristine Linnestad (H)

Spørsmål

Anne Kristine Linnestad (H): På UNESCOs hjemmeside skal det legges ut nasjonale handlingsplaner for det internasjonale tiåret for urfolksspråk.
Når vil Norges nasjonale handlingsplan bli lagt ut?

Grunngiving

2022–2032 er FNs tiår for urfolksspråk. Språktiåret er en oppfølging av FNs urfolksspråkår i 2019. Norge har engasjert seg i en ledende rolle i tiåret, som medlem av Global Task Force og styringsgruppen for tiåret. I forbindelse med språktiåret skriver regjeringen, i Meld. St. 16 (2021-2022), at regjeringen vil vurdere aktuelle tiltak som underbygger regjeringens oppfølging av de samiske språkene.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Vi har valt å engasjere oss aktivt i FNs tiår for urfolksspråk fordi vi ønskjer å styrke det internasjonale arbeidet for urfolksspråk, og fordi vi meiner at Noreg har mykje å bidra med i dette arbeidet. I forbindelse med språktiåret er regjeringa særskilt oppteken av språkteknologi, digitalisering og opplæring av barn og unge.
For oss er det viktig å fylle dette tiåret med konkret innhald. Vi vil at tiåret skal verte eit internasjonalt krafttak for urfolksspråk, og ein innsats som gir resultat. Derfor har Kommunal- og distriktsdepartementet og Sametinget saman oppretta eit nasjonalt samarbeidsforum for å organisere arbeidet med tiåret. I dette forumet samlar vi relevante myndigheiter, forskingsmiljø, samiske institusjonar og organisasjonar. Forumet er godt i gang med lage ein nasjonal handlingsplan der vi set konkrete mål for arbeidet. Så snart denne planen er klar, vil vi publisere han på heimesida til UNESCO.