Skriftleg spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1079 (2022-2023)
Innlevert: 20.01.2023
Sendt: 20.01.2023
Svart på: 27.01.2023 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Regjeringen legger i statsbudsjettet for 2023 til grunn at strømstøtten til landbruket skal fjernes fullstendig fra 1. juli. Dette gir lite mening ettersom det store flertall av analysene peker på at vi vil ha svært høy gjennomsnittspris på strøm i også siste halvdel av 2023. Bondeorganisasjonene har vært tydelig på at strømstøtte er essensiell for driften og at forutsigbarhet er svært viktig i denne situasjonen.
Kan regjeringen gi en garanti på at strømstøtten ikke fjernes 1. juli om prisene forblir høye?

Grunngiving

Til nå har regjeringen gitt strømstøtten stykkevis i korte perioder. Dette har gitt uforutsigbarhet, og før jul toppet det hele seg da regjeringen ved en «feiltakelse» kuttet volumet i strømstøtten til landbruket med hele 66 % ved at de reduserte volumet fra et tak på 60 000 kWt til 20 000 kWt. Grønnsakbonde Sigbjørn Skjørestad uttrykte helt betimelig i Nationen at han knapt fant ord for skuffelsen. Etter stort trykk fra KrF og bondeorganisasjonene snudde regjeringen heldigvis, men da langt på overtid. Da var det under 2 uker før kuttet skulle tre i kraft. En slik måte å styre landet på gir på ingen måte forutsigbarhet.
Analysene tyder dessverre på at strømprisene vil fortsette å være høye det neste halve året. Det er derfor med god grunn at regjeringen har foreslått å beholde strømstøtten for husholdningene ut året. Det som derimot er helt uforståelig er at all strømstøtte til landbruket kuttes fra 1. juli. Dette betyr at bønder kan måtte betale rundt 7 kr/kWt uten å få en eneste krone i støtte.
Landbruket må få en garanti på at dette kommer i revidert nasjonalbudsjett. Ettersom strømstøtten for siste halvår av 2023 ikke ligger inne i statsbudsjettet, samtidig som strømprisene ser ut til å forbli høye, vil dette antakelig bli en sak når regjeringen skal lande revidert nasjonalbudsjett med SV i slutten av mai. Det betyr at Landbruket ikke vil vite om de får videreført strømstøtten før én måned før den skal opphøre. Dermed skyver regjeringen landbruket ut i usikkerhet. Det er uholdbart når drift og investeringer skal planlegges.
Landbruket burde allerede nå være sikre på at de skal få strømstøtte ut året. Dette kan gjøres gjennom at landbruket må få en garanti på at strømstøtten videreføres etter 1. juli. Alt annet vil være å kaste bøndene ut i enda mer uforutsigbarhet.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Jordbruket ble som eneste næring gitt strømstøtte fra og med desember 2021. For jordbruksforetak utbetales støtten i stor grad etter samme modell som for husholdningsordningen, med en automatisert utbetaling.
Regjeringen var raskt ute med å innføre strømstøtte til jordbruks- og veksthusnæringen og jeg er glad for at vi har bidratt til å hjelpe næringen gjennom en vanskelig tid med svært høye strømpriser. Fra og med oktober 2022 ble maksimalgrensen for forbruk økt fra 20 000 kWt til 60 000 kWt per jordbruksforetak per måned. For veksthus og vanningslag er det ingen øvre forbruksgrense.
Regjeringen har lagt til rette for at kraftleverandørene skal kunne tilby fastprisavtaler. Det er viktig at kraftleverandørene bidrar til et velfungerende og bærekraftig kraftsystem.
Jeg kan forsikre representanten om at jeg har stor oppmerksomhet rundt strømsituasjonen for landbruket, og vil eventuelt komme tilbake med justeringer i ordningen.