Skriftleg spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1156 (2022-2023)
Innlevert: 27.01.2023
Sendt: 27.01.2023
Svart på: 07.02.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Hvilke betraktninger gjør statsråden seg om at Equinor, Norges mest kapitalsterke miljø for potensiell utvinning av havbunnsmineraler, har aktivt meldt seg ut av Norsk forum for marine mineraler, sier nei til å delta i videre prosess og dermed sier nei til å investere i havbunnsmineraler?

Grunngiving

Denne uka kom nyheten om at Equinor ikke er interessert i regjeringens jakt på havbunnsmineraler. Selskapet etterlyser mer kunnskap om konsekvensene for miljøet, og de har aktivt meldt seg ut av Norsk forum for marine mineraler. Tidligere har Equinor deltatt i forskningen og kunnskapsinnhentingen om utvinning av havbunnsmineraler.
Våre fremste forskningsinstitutt på hav er mot utvinning av havbunnsmineraler. Havforskningsinstituttet slår fast at vi har svært lite kunnskap om økosystemene i de aktuelle områdene, og etterlyser en stor kunnskapsheving. Norsk polarinstitutt mener utvinning trolig vil føre til en irreversibel endring av havbunnen, og skriver i sitt høringssvar i dag at de ikke ser at offentlig tilgjengelig informasjon muliggjør kunnskapsbasert beslutningstaking for gruvedrift på havbunnen, og følgelig forsvarlig gjennomføring.
Flere, store kommersielle aktører, som Google, Volvo og BMW, sier nei til havbunnsmineraler og mener de ikke kommer til å trenge disse i sin produksjon av varer til det grønne skiftet. EUs investeringsbank og Storebrand har ekskludert selskap som driver innenfor havbunnsmineraler. KLP har bedt om at regjeringen jobber for et internasjonalt moratorie. Forskere og miljømyndighetene mener regjeringens plan for gruvedrift i havet er umulig og flertallet av verdens land har satt foten ned for gruvedrift på havbunnen. 12 land har de siste månedene tatt til orde for et midlertidig forbud, pause eller totalforbud for gruvedrift på havbunnen, inkludert store aktører som Frankrike og Tyskland. SINTEF har kommet med en rapport som viser at man ikke trenger havbunnsmineraler for å gjennomføre det grønne skiftet.
Under arbeidet med naturavtalen i Montreal gikk Norge ved klima- og miljøminister Espen Barth-Eide høyt på banen og jobbet for økt vern og beskyttelse av havet. Norges statsminister leder Det internasjonale havpanelet.
Stadig flere land sier nei til mineralutvinning på havbunnen. Norges hastverk med å åpne for dette på norsk sokkel matcher dårlig med vårt fokus på bevaring og vern av havet. Det svekker dessuten vårt omdømme og vår troverdighet i internasjonal sammenheng når det kommer til naturvern og hav.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Hvorvidt Equinor skal engasjere seg i havbunnsmineralvirksomhet er opp til selskapet selv å vurdere. Min oppgave er å forvalte våre havbunnsmineralressurser på en forsvarlig og bærekraftig måte. Derfor gjennomføres det nå en åpningsprosess slik at vi skal få oppdatert informasjon som belyser åpningsspørsmålet. Verden har behov for store mengder mineraler fremover. Jeg mener at staten skal legge til rette for at norske mineralressurser kan bidra til å dekke dette behovet hvis våre ressurser kan høstes på en bærekraftig måte og kan utnyttes lønnsomt.
Vi har lang erfaring med forsvarlig ressursforvaltning på norsk kontinentalsokkel, og en dyktig norskbasert industri besitter relevant kompetanse for havbunnsmineralvirksomhet. Jeg mener derfor Norge går foran og viser vei og tar ansvar globalt ved å åpne områder og etablere et godt forvaltningsregime for leting og ev. utnytting av denne type ressurser.