Skriftleg spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1256 (2022-2023)
Innlevert: 05.02.2023
Sendt: 06.02.2023
Svart på: 13.02.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Kan statsråden informere om hvilke studentgoder (som studentrabatt på kollektivtrafikk, evt. tilknytning til samskipnad med tilhørende fordeler, osv.) som studenter mister når de går over i lærlingplass, og om det er slik at studenter ved fagskoler nyter færre goder (som evt. studentrabatt på kollektivtrafikk, mulighet for evt. tilknytning til samskipnad med tilhørende fordeler, osv.) enn studenter ved høgskoler og universiteter?

Grunngiving

Jeg viser til VGs nylige sak om en lærling som har mistet studentrabatt ved kjøp av kollektivbilletter, samt den pågående politiske diskusjonen om å heve statusen på og attraktiviteten til fagskoler og yrkesrettede utdanninger.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Elever i videregående skole har gratis skoleskyss og ordning med ungdomskort. De fleste elevene på yrkesfag får opplæring i bedrift de to siste årene i videregående opplæring. I den perioden er de lærlinger og inngår kontrakt som ansatt i bedriften – og får lønn etter gjeldende tariff. De faller dermed ikke inn under Samferdselsdepartementets regelverk om rabattordninger i kollektivtransporten.
De elevene og lærlingene som søker videre utdanning ved universiteter, høyskoler og fagskoler vil få studentstatus. De vil da få rabatt for kollektivtransport med fylkeskommunal tjenestekontrakt når de er under 30 år, iht. Samferdselsdepartementet. Eventuell jobb de velger å ha ved siden av studiene påvirker ikke dette så lenge de har utdanning som hovedbeskjeftigelse. Det vil ellers være variasjoner mellom fylkene med hensyn til hvorvidt deltidsstudenter gis rabatt, og i hvilken grad ordningen tilbys skoleelever eller studenter over 30 år, eller som befinner seg på andre steder enn studiestedet.
Studenter ved fagskoler, universiteter og høyskoler har samme studentstatus uavhengig av om de tar en akademisk eller yrkesfaglig høyere utdanning, og om de er i praksis som en del av utdanningen. En studentsamskipnad har til oppgave å ta seg av studenters velferdsbehov ved universiteter og høyskoler, og ved fagskoler tilknyttet studentsamskipnader. Hvilket tilbud den enkelte studentsamskipnad har avgjøres av styret i samskipnaden.
Alle institusjoner som omfattes av universitets- og høyskoleloven skal være tilknyttet en studentsamskipnad. Fagskoler som omfattes av fagskoleloven, har rett, men ikke plikt til å være tilknyttet en studentsamskipnad. Studenter ved institusjoner som er tilknyttet en studentsamskipnad, må betale semesteravgift for å ha tilgang på studentsamskipnadens tilbud. En studentsamskipnad kan bare i begrenset omfang tilby tjenester til andre enn studenter. Denne aktiviteten skal i så fall gå med overskudd og komme studentvelferden til gode, og holdes regnskapsmessig atskilt fra studentsamskipnadens øvrige virksomhet.