Skriftleg spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1312 (2022-2023)
Innlevert: 10.02.2023
Sendt: 10.02.2023
Svart på: 17.02.2023 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Finansministeren har varslet at statlig virksomhet vil få kompensert for manglende prisjustering i forbindelse med revidert statsbudsjett. I Vårt Land varslet Barne- og familieministeren at dette vil gjelde for Den norske kirke. I familievernet er det varslet nedbemanning.
Må familievernkontorene som yter en lovpålagt tjeneste nedbemanne eller kan statsråden gi allerede nå kan få trygghet for at driftsøkonomien vil bli styrket?

Grunngiving

Familievernkontorene har med årets bevilgninger ikke mulighet til å videreføre tidligere års driftsnivå siden det ikke er gitt full pris- og lønnskompensasjon. Flere kontor vurderer nå nedbemanning, og mange vil måtte finansiere driften med vakanser og ellers holde aktiviteten på et absolutt minimum. Særlig vanskelig er dette for de ideelle kontorene som ikke har mulighet til å ta økonomisk risiko siden de selv må ta ansvar for evt. merforbruk. Som følge av denne situasjonen vil mange familier ikke få den hjelpen de bør få, og ventelistene vil øke. Dette i en tid der vi vet mange familier har det krevende.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Den ekstraordinære pris- og lønnsjusteringa som regjeringa har varsla i samband med revidert nasjonalbudsjett, vil også omfatte familievernkontora. Regjeringa gjer dette for å unngå ein utilsikta innstramming i dei prioriteringane som låg til grunn for 2023-budsjettet.
Nivået på kompensasjonen er enno ikkje fastsett, men formålet med justeringane er at utviklinga og aktiviteten hos dei som mottar løyvingar over statsbudsjettet, blir om lag som forutsett i budsjettet då Stortinget vedtok dette i desember i fjor. For familievernkontora er føresetnaden frå stortingsfleirtalet at aktiviteten i 2023 skal førast vidare på om lag same nivå som i 2022.