Skriftleg spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1313 (2022-2023)
Innlevert: 10.02.2023
Sendt: 10.02.2023
Svart på: 15.02.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Etter pandemien har mange småbarnsforeldre opplevd mye sykdom i barnehage og skole. Det betyr at mange allerede har brukt mange omsorgsdager for å være hjemme med syke barn. FHI har også snakket om at nedsatt immunforsvar vil gi mer sykdom. Under pandemien ble antallet omsorgsdager doblet, men en annen mulighet er også å gi mulighet til å kunne ta halve omsorgsdager. Da kan foreldre dele på dagene, samt noen ganger trenger man bare en halv dag.
Vil statsråden se på muligheten for å kunne ta ut halve omsorgsdager?

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Rett til omsorgspenger følger av folketrygdloven kapittel 9, og det er folketrygdloven § 9-6 som regulerer antall omsorgspengedager (sykt-barn-dager). Denne bestemmelsen gir i utgangspunktet rett til omsorgspenger i hele dager. Dette har imidlertid ikke vært til hinder for at den enkelte arbeidsplass kan ha mer fleksible ordninger for sine ansatte. En rekke virksomheter har hatt fleksible løsninger, og mange arbeidsgivere har lokalt avtalt eller ensidig akseptert at ansatte registrerer omsorgsfravær i halve dager eller helt ned i halve timer. Inntil nylig har denne fleksibilitetsmuligheten ikke vært lovregulert, og det har vært opp til den enkelte arbeidsgiver å gi sine ansatte denne muligheten.
Regjeringen har ønsket å gjøre noe med dette, og foreslo høst 2022 en lovendring i § 9-6 som presiserer at arbeidsgiver kan gi rett til omsorgspenger for kortere perioder enn hele dager, jf. Prop. 7 L (2022-2023). Det ble også foreslått en plikt for arbeidsgiver til å drøfte med de tillitsvalgte om det skal gis slik rett til å ta ut omsorgspenger for del av dag.
Hovedformålet med drøftingsplikten er å tydeliggjøre at arbeidsgiver kan gi bedre rettigheter enn det som følger av loven. Lovendringen ble vedtatt av Stortinget og trådte i kraft 1. januar 2023.
Arbeidsgiver kan altså gi rett til uttak av f.eks. halve omsorgspengedager, men arbeidsgiver er ikke pålagt å gjøre det. Dette henger sammen med at ikke alle arbeidsplasser eller alle typer arbeid kan tilpasses fleksibelt fravær. Det er ikke gitt at arbeidsplasser med skift- eller turnusordninger, eller publikumsrettet virksomhet hvor den ansatte er alene på jobb, alltid kan ha fleksibelt fravær. Regelverket for omsorgspenger og omsorgspermisjon må ta høyde for variasjon mellom virksomheter med hensyn til muligheten til å legge til rette for timefravær.
Det er viktig at virksomheter er bevisste på at det er i samsvar med folketrygdloven å ha mer fleksible ordninger for å ta ut omsorgspenger, og at virksomhetene vurderer hvorvidt dette kan være en god løsning hos dem.