Skriftleg spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1620 (2022-2023)
Innlevert: 09.03.2023
Sendt: 10.03.2023
Svart på: 17.03.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Kan forsvarsministeren redegjøre for avtalegrunnlaget for Camp Viking; for hvilke partier av Royal Navy’s pressemelding om Camp Viking, setning for setning, som er korrekte og hvilke som er feil; hvorvidt og eventuelt hvordan Stortinget ble informert om Camp Viking og hvorvidt regjeringen har bedt britiske myndigheter trekke tilbake og dementere pressemeldingen om opprettelsen av en britisk operasjonsbase i Norge?

Grunngiving

8. mars annonserte Royal Navy, Storbritannias kongelige marine, «en ny arktisk operasjonsbase» for britiske kommandostyrker i Norge, kalt Camp Viking:

«En ny arktisk operasjonsbase vil støtte Storbritannias kommandoer for de neste 10 årene, mens Storbritannia understreker sin forpliktelse til sikkerhet i det høye nord», heter det i pressemeldingen.
I pressemeldingen omtales Camp Viking som «Forvard Operating Base» og «knutepunkt for Royal Marines Commandos».
NTB omtaler saken som følger:

«Beliggenheten er ideell for å ha en avskrekkende effekt i regionen og plassert slik at Storbritannia kan reagere raskt dersom de må forsvare Natos nordre flanke og sin nære allierte Norge, står det i pressemeldingen fra den britiske marinen.»

NRK melder at det skal utstasjoneres 1 000 britiske kommandosoldater på Camp Viking.
Til NTB sier Forsvarsdepartementet at det som kommer fram i pressemeldingen fra Royal Navy er feil og at det ikke dreier seg om en britisk base, men en leir som «ble etablert for noen år siden da Åsegarden leir utenfor Harstad ble nedlagt som alliert treningssenter» og som ikke bryter med norsk basepolitikk.
Det fremkommer imidlertid av den britiske marinens pressemelding at det ikke kun dreier seg om en leir for trening, men en «operasjonsbase», definert som «Forward Operating Base» med strategisk beliggenhet som Storbritannia kan bruke som utgangspunkt for skarpe militæroperasjoner i regionen.
Det fremgår ikke i pressemeldingen eller Forsvarsdepartementets uttalelse hva slags avtaler som ligger til grunn for Royal Navy’s bruk av Camp Viking.
15. november 2022 uttalte utenriksminister Anniken Huitfeldt at «lav spenning i det høye nord bør forbli vår visjon». Pressemeldingen om at Storbritannia åpner en militærbase i Nord-Norge er allerede referert i internasjonale medier over store deler av verden, fra britiske Daily Mail til India Times, men spørsmålsstiller har foreløpig bare sett den norske regjeringens dementi på norsk. Dersom regjeringen mener Storbritannia feilinformerer det internasjonale samfunnet om opprettelsen av en britisk militærbase i Nord-Norge, bør det være i regjeringens interesse at denne feilinformasjonen opphører ved at pressemeldingen trekkes tilbake og dementeres raskest mulig av britiske myndigheter.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Forsvaret av Norge skjer langs tre hovedlinjer: vår nasjonale forsvarsevne, det kollektive forsvaret i NATO, og bilaterale avtaler med nære allierte. Bilateralt samarbeid med nære allierte er en sentral del av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk, og den allierte dimensjonen er av avgjørende betydning for forsvaret av Norge. Alliert øving og trening i Norge i fredstid er en meget viktig del av dette, og har spesielt etter den russiske invasjonen av Ukraina i 2014 blitt koblet tett til det operative planverket for forsvaret av Norge. Dagens sikkerhetssituasjon med krig i Europa har ytterligere demonstrert viktigheten av å ha nære allierte. Storbritannia er vår viktigste europeiske allierte, og det har over lang tid vært en felles ambisjon å øke britisk militær tilstedeværelse i Norge og våre nærområder gjennom utvidet trenings- og øvingsaktivitet. UK Royal Marines (UKRM) har en lang tradisjon for regelmessig øving og trening i Norge som strekker seg om lag 50 år tilbake i tid.
Prop 151 S (2015-2016) peker på at

«Samøving mellom norske og allierte styrker på norsk jord bedrer evnen til samhandling, og gir dermed økt operativ evne. […] Etter at Åsegarden leir utrangeres, bør den utenlandske øvingen og treningen som i dag gjennomføres der, i større grad gjennomføres sammen med norske avdelinger på de basene hvor disse avdelingene øver og trener. Det kan være behov for å benytte seg av sivile leverandører til å etablere midlertidig forlegning og forpleining, for å ha nok kapasitet i perioder med særlig høy aktivitet. Forsvaret har allerede inngått avtale med sivile aktører, som gir mulighet for etablering av midlertidige baser med forlegning og forpleining, samt annen logistikkstøtte».

Leiren det vises til i pressemeldingen ligger i Skjold Garnison og ble oppført i 2019, da Åsegarden leir ble utrangert. Den er bygget som en del av norsk militær infrastruktur og er finansiert og vedlikeholdt over forsvarsbudsjettet. Den er oppført i et samarbeid mellom Forsvaret og norske sivile kommersielle aktører. Forsvaret står som eier av leiren og alle som benytter leiren betaler leie for bruken. Leiren brukes av våre allierte hovedsakelig som forlegningsfasilitet omtrent seks måneder i året, herunder benytter blant annet UK Royal Marines (UKRM) lokalitetene når de gjennomfører sin årlige Joint Mountain- og Joint Arctic-trening i Norge. Norske styrker benytter også leiren når det er behov og ledig kapasitet.
Pressemeldingen fra UKRM om «Camp Viking» gjengir det britiske perspektivet på saken. Sett med norske øyne kan bruken av begrepet «Forward Operating Base» i pressemeldingen misforstås. Noe av hensikten med å plassere leieren i Skjold Garnison var å knytte de allierte som øver og trener i Norge enda tettere til norske avdelinger og norsk operativt planverk. Opprinnelig ble leiren i brukt av det nederlandske marinekorpset, og ble da omtalt av nederlenderne som «Camp Orange». Høsten 2021 ble det foretatt et lokasjonsbytte mellom det nederlandske og britiske marinekorpset, hvor britene flyttet til leiren i Skjold Garnison og nederlenderne overtok de lokalitetene britene disponerte på Bardufoss. I forbindelse med dette byttet har britene valgt å omtale leiren som «Camp Viking».
Det finnes derfor ikke noe belegg for å beskrive dette som en britisk eid, eller finansiert base, ei heller at dette er en permanent britisk base i fredstid, som ville ha brutt med norsk basepolitikk. Dette er en leir som benyttes til øving og trening av britiske styrker i tråd med norske interesser og ønsker. At denne leiren potensielt kan benyttes som en operativ base i krise og krig bryter derimot ikke med norsk basepolitikk, men er snarere i tråd med veletablert norsk NATO-politikk som nettopp legger opp til mottak av allierte forsterkninger ved behov.