Skriftleg spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1882 (2022-2023)
Innlevert: 31.03.2023
Sendt: 31.03.2023
Svart på: 17.04.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva gjør regjeringen og Utenriksdepartementet for å følge opp oppfordringen til medlemsland og internasjonale organisasjoner om å øke støtten til diplomatisk innsats for å oppnå en rettferdig og varig fred i Ukraina, i henhold til resolusjonen fra FNs generalforsamling 23. februar 2023, som 141 av 193 land stemte for, herunder Norge?

Grunngiving

Rødt fordømmer på det sterkeste Russlands folkerettsstridige angrep på Ukraina og anerkjenner Ukrainas legitime forsvarskamp.
Spørsmålet viser til resolusjonen fra FNs generalforsamling, ES-11/6. Principles of the Charter of the United Nations underlying a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine, og særlig resolusjonens tredje punkt:

«The General Assembly] Calls upon Member States and international organizations to redouble support for diplomatic efforts to achieve a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine, consistent with the Charter; »

Andre land som, i likhet med Norge, bidrar med militær støtte, inkludert våpenhjelp, har engasjert seg diplomatisk for en stabil og varig fredsløsning, blant annet Spanias statsminister Pedro Sanchéz.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Russlands fullskala invasjon av Ukraina er et klart brudd på folkeretten og FN-pakten. Dette synet deles av et stort og stabilt flertall av FNs medlemsland. Flere viktige avstemninger, sist resolusjonen fra 23. februar i år bekrefter dette.
En rettferdig fred må være basert på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Nansen-programmet for Ukraina, som alle partier på Stortinget unntatt Rødt har gitt sin støtte til, bidrar til dette. Vi støtter Ukraina med militært utstyr og opplæring slik at de skal kunne stå imot den russiske aggresjonen. Vi bidrar også med sivil støtte for å bidra til at ukrainske myndigheter fortsatt skal kunne levere grunnleggende tjenester, som igjen er en forutsetning for at Ukraina skal kunne fortsette kampen.
Ukraina må selv avgjøre når de vil begynne fredsforhandlinger og hvilke vilkår de vil forhandle på. Dersom ukrainske myndigheter ønsker det, er Norge villige til å bistå dem i en forhandlingsprosess.