Skriftleg spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2379 (2022-2023)
Innlevert: 30.05.2023
Sendt: 30.05.2023
Svart på: 06.06.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Nordic Minings utslippstillatelse på 250 millioner tonn er basert på et uttak på 6-10 millioner tonn malm årlig i 50 år og at samfunnsnytten fra et slikt prosjekt overstiger ulempene ved sjødeponi. Prosjektet er nå nede i en brøkdel av det som ble skissert og risikerer å bli redusert ytterligere som følge av en sak som skal behandles i Høyesterett.
Er det grunnlag for å hevde at prosjektet fortsatt er samfunnsnyttig dersom prosjektets levetid er nede i 14-15 år?

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: I tillatelsen gitt etter forurensningsloven til Nordic Rutile i 2015 er det lagt til grunn et uttak på 250 millioner tonn malm og et årlig uttak på mellom 3 og 6 millioner tonn malm i 50 år.
Nordic Rutile sendte inn forslag til avfallhåndteringsplan til Miljødirektoratet den 3. juli 2022 og en oppdatert avfallshåndteringsplan 26. mars 2023, samt ytterligere tilleggsinformasjon i brev 24. april 2023 etter forespørsel fra Miljødirektoratet. Det fremgår av den oppdaterte avfallshåndteringsplanen og tilleggsinformasjonen at det totale ressursgrunnlaget er beregnet til å være 387 millioner tonn malm. Av dette er 133 millioner tonn malm så godt kartlagt at det kan danne grunnlag for finansiering av gruveprosjektet. Nordic Rutile har beregnet at av disse 133 millionene malm kan 57 millioner tonn malm tas ut.
I tillegg er det kartlagt ytterligere 254 millioner tonn malm, men som foreløpig ikke er kartlagt så grundig at det kan inkluderes i planene som danner grunnlaget for finansieringen. Denne malmen vil kunne bli inkludert i gruvedriften når kunnskapen om ressursen er god nok. Nordic Rutile har foreløpig vurdert at 140 millioner tonn malm av denne ressursen kan tas ut. Dette vil kunne øke det årlige uttaket og forlenge prosjektets levetid. Til sammen er antatt malmuttak redusert fra 250 millioner tonn til 197 millioner tonn.
Gruvedriftens antatte omfang er dermed noe redusert i forhold til den opprinnelige søknaden. Samfunnsnytten av gruveprosjektet vil derfor reduseres noe, men ikke vesentlig i forhold til tidligere vurderinger.. Det vil alltid være en viss usikkerhet knyttet til omfang og levetid av et gruveprosjekt. Dette avhenger blant annet av pris og etterspørsel på verdensmarkedet, og konsentrasjon av mineralene (rutil og granat) i ressursene i Engebø-prosjektet. Selskapet vil selv vurdere lønnsomheten av å starte opp og eventuelt hvor lenge de ønsker å opprettholde driften, innenfor de tillatelser som er gitt.