Skriftleg spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2584 (2022-2023)
Innlevert: 19.06.2023
Sendt: 19.06.2023
Svart på: 26.06.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvordan er reell sysselsetting blant innvandrere fordelt på 1, 3, 5, 7, 10 og 15 års botid og fordelt på opprinnelsesland og innvandringsgrunn (Med reell sysselsetting legger jeg til grunn at man lever av egen inntekt)?

Grunngiving

Viser til mitt spørsmål levert 10.06.2023 som ble besvart 14.06.2023 der jeg spurte om statsråden mener det gir et riktig inntrykk av at en som jobber 1 time i uken bør regnes som sysselsatt da det er hva regjeringen benytter i sin statistikk. Spørsmålet nå er hvor mange som er reelt sysselsatt, altså at man lever av egen inntekt. Jeg ber om at det svares gjennom en tabell og at tabellen også sammenligner med SSB definisjonen på minst 1 time i uken sånn at det er mulig å se forskjellene på reell sysselsetting og de tallene det offentlige Norge benytter.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Informasjonen som stortingsrepresentant Wiborg etterspør foreligger ikke, og har ikke vært mulig å fremskaffe innenfor gjeldende tidsramme. Det er også uklart hva som skal defineres som «å leve av egen inntekt». Det vil blant annet avhenge av om en lever i hushold med en eller to inntekter, om en har barn eller ikke mv. Spørsmålet blir derfor besvart ved blant annet å vise til kunnskap om stillingsandel og lavinntekt blant ulike innvandrergrupper.
Hvor stor stillingsandel den enkelte har, har mye å si for inntekten. SSB-artikkelen Innvandrere i Norge 2023 Hvor mye jobber innvandrere i Norge? viser også at andelen i heltidsarbeid i hovedsak henger sammen med sysselsettingsandelen. Det er færre som jobber heltid i grupper med lav sysselsettingsandel. Blant innvandrere fra de nye EU-landene etter 2004 er 77 prosent i alderen 20–66 år i jobb, og 78 prosent jobbet heltid. For innvandrere fra de øvrige EU-landene utenom Norden er 76 prosent i alderen 20–66 år i jobb, mens 80 prosent jobbet heltid. Blant innvandrere fra Asia er 64 prosent i alderen 20–66 i jobb, mens 68 prosent jobber heltid. Fra Afrika er 61 prosent i alderen 20–66 år i jobb, mens 60 prosent av de i arbeid jobbet heltid.
SSB har ingen definisjon på hva inntekten må være for at man skal kunne leve av den, men hva som regnes som lavinntekt er definert. I rapporten Økonomi og levekår for lavinntektsgrupper 2022 fra SSB belyses økonomi og levekår for grupper som er overrepresentert nederst i inntektsfordelingen. Andelen personer som tilhører en husholdning med årlig lavinntekt er langt større blant innvandrere enn blant befolkningen som helhet. Mens 11 prosent av alle personer, utenom studenter, tilhørte en husholdning med lavinntekt i 2020, gjaldt dette for 28 prosent av personene som tilhørte husholdninger der hovedinntektstaker er innvandrer. Andelen med lavinntekt blant innvandrere har vært fallende siden 2017. Hyppigheten av lavinntekt varierer derimot mye med landbakgrunn. Høyest andel med lavinntekt finner vi blant innvandrere med flyktningbakgrunn (44 prosent) og blant personer med flyktningbakgrunn som mottar introduksjonsstønad (77 prosent).
Vedlagt følger også en tabell med sysselsatte innvandrere etter innvandringsgrunn og botid, basert på den ordinære definisjonen av sysselsatte. Dette er, som beskrevet i et tidligere svar til stortingsrepresentanten, den definisjonen som følger anbefalingene fra den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO.

Vedlegg i excel-format