Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2631 (2022-2023)
Innlevert: 22.06.2023
Sendt: 23.06.2023
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Svart på: 03.07.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Energikommisjonen (2023) viser til nettoimport av bioenergi på 4,3 TWh i 2021. Og skriver «Bioenergi er en fleksibel termisk ressurs som kan lagres. Betydningen av bioenergi som fleksibel energiressurs i en fremtid der kraftprisen varierer mer bør analyseres nærmere.»
Hva er potensialet innen bioenergi i Norge, og hvordan vil statsråden følge opp mulighetene for dette som fleksibel energiressurs for husholdninger og næringsliv i hele landet?

Grunngiving

Det er et stort potensiale for verdiskapning og utvikling dersom bioenergi blir satset mer på i den norske energiproduksjonen. Bioenergi vil kunne være et viktig tilskudd når vi baserer oss på væravhengig og varierende fornybar energiproduksjon ellers.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Potensialet innen bruk av bioenergi i Norge er betydelig. Som representanten er inne på, har bioenergi den fordelen at den er en fleksibel energiressurs som kan lagres. Rest- og biprodukter fra skogen som grener og topper, samt restprodukter fra treforedlingsindustrien og rivningsvirke kan bli til bærekraftig bioenergi.
Som Energikommisjonen også peker på, kan det ta mellom 80 og 120 år fra et tre hugges til et nytt tre er vokst helt opp. Det er derfor viktig at vi fører en politikk som både utnytter potensialet innenfor bioenergi til å erstatte fossile energikilder, samtidig som vi også øker CO₂-opptaket og lageret i skogen.
I Hurdalplattformen signaliserte regjeringen at vi skal etablere en storstilt satsing på norsk bioenergi og avansert biodrivstoff i transportsektoren, og legge frem en plan for en helhetlig og industriell verdikjede for bruk av norske bioressurser. Planen skal vise hvor mye som kan høstes på bærekraftig vis, uten at det svekker naturens opptak og lagring av CO₂, samt hvor bruken av knappe bioressurser skal prioriteres for å sikre effektive utslippskutt. Økt bruk av biodrivstoff skal utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko. Planen vil legges frem i Klimameldingen i 2024.