Skriftleg spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:3228 (2022-2023)
Innlevert: 24.09.2023
Sendt: 25.09.2023
Svart på: 03.10.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Mange idrettslag forsøker å redusere både energiforbruk og energikostnader. De høye, vedvarende strømprisene rammer frivilligheten og idrettslag ekstra hardt. Men I motsetning til husholdninger får idrettslag ikke støtte fra Enova for å legge solceller.
Har Klima- og miljøministeren noen planer om å gi idrettslag som eier egne anlegg mulighet til å få støtte til energisparetiltak som f.eks. solcelle anlegg, og når kan evnt. ordninger forventes å være klar?

Grunngiving

Frivilligheten og idrettsorganisasjoner representerer noe unikt med Norge. Med lite ressurser, men mange timer, tilbys idrettstilbud og annet over hele landet. De skyhøye strømprisene og prisstigningen har gjort situasjonen enda vanskeligere for mange organisasjoner. Strømutgiftene har vært en av de tyngste børene, og mange forsøker å forskjellige tiltak mot dem. Birkenes IL i Agder ønsket å installere solcelle anlegg på idrettsanleggene sine, men finner ingen støtteordning å benytte seg av tilsvarende som husholdninger og næringslivet kan.
Birkenes IL er med sine 1 000 medlemmer en meget viktig samlingsplass lokalt. Idrettslaget eier og drifter idrettsanlegget på dugnadsarbeid, og for få mer kontroll på de høye strømkostnadene, så ønsker man å etablere et solcelleanlegg. Frivillige organisasjoner som har bygd og eier eget idrettslag får ikke tilskudd til slike tiltak. Idrettsanlegg bygget og eid av det offentlig får derimot det. Det framstår meget spesielt og lite gjennomtenkt.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Frivillige organisasjoner gjør hver dag en viktig innsats i det norske samfunnet og i folks liv og regjeringen har stor forståelse for at høye strømpriser er utfordrende også for dem. Nettopp derfor har regjeringen hatt en egen strømstøtteordning for frivillig sektor siden desember 2021 som dekker om lag det samme som husholdninger får.
Samtidig må alle deler av norsk økonomi bidra til å bruke energien mer effektivt. Jeg er derfor glad for at også frivillig sektor bidrar gjennom å gjøre de grepene de kan for å redusere strømforbruket.
Det er allerede mulig for frivillige organisasjoner å benytte seg av Enovas støtteordninger på lik linje med næringslivet eller det offentlige. Dette gjelder eksempelvis varmesentraler. Varmesentralstøtten bidrar til å ta ned kostnadene i de periodene strømprisen er høyest. Det er ikke slik at offentlige idrettsanlegg får mer eller annen støtte til energieffektivisering enn idrettsanlegg eid av idrettslag. Enova har dessuten nettopp lansert nye støtteordninger til energikartlegging og energitiltak i yrkesbygg, som del av en forsterket satsing på energieffektivisering. Her kan eksempelvis idrettsbygg og kulturhus søke om støtte. Støtten til energitiltak er koblet til prosentmessig reduksjon av energibruk, og legger ikke føringer for hvilke løsninger som velges.