Skriftleg spørsmål fra Turid Kristensen (H) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:38 (2023-2024)
Innlevert: 05.10.2023
Sendt: 06.10.2023
Rette vedkommende: Finansministeren
Svart på: 13.10.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Folkeregisterforskriftens bestemmelser medfører at staten i en del tilfeller fremstår som en samværssabotør for foreldre til små barn som flytter fra hverandre og ønsker å følge anbefalinger fra fagfolk om hva som er beste samværsform for de minste barna.
Vil statsråden ta initiativ til å endre folkeregisterforskriften slik at foreldrene ikke blir satt i en knipe slik de gjør i dag, og sørge for at begge foreldre kan opprettholde en god relasjon til sine barn ved samlivsbrudd?

Grunngiving

Det synes å være bred enighet om at de minste barna ikke har godt av å ha delt bosted når foreldrene går fra hverandre. Det anbefales at barnet har et fast hjem for å sikre stabilitet, og at det tas klare hensyn til barnets utvikling og trygghetsfølelse når man avtaler hvordan samvær skal gjennomføres. Det anbefales at samvær for de minste barna gjennomføres regelmessig og hyppig hjemme hos den forelderen barnet har fast bosted hos. Hvis det er mulig, anbefales det at den andre forelderen blir inkludert i stell og rutiner. Dette innebærer også kveldsstell og legging av barnet, for eksempel ved helgesamvær.
I Aftenposten 1. oktober 2023 kan vi imidlertid lese en beskrivelse av hvordan staten og folkeregisterforskriften saboterer samvær for foreldre som ønsker å følge anbefalingene om samvær for små barn. Folkeregisterforskriftens § 5-2-1 sier at et felles hjem regnes som oppløst når den ene har flyttet ut og besøk i det tidligere felles hjem normalt ikke forekommer oftere enn hver tredje måned. Dette betyr at forelderen som melder flytting etter å ha flyttet fra tidligere felles hjem får avslag på sin melding om flytting dersom samvær avtales i tråd med faglige anbefalinger. Fordi samvær med eget barn ifølge forskriften defineres som besøk, ikke samvær. Fordi forskriften ikke tar hensyn til hvordan samvær med små barn best tilrettelegges.
Det er viktig at vi bidrar til å sikre at begge foreldrene får være en nær omsorgsperson for sine barn, også etter samlivsbrudd. Det er ikke tilfelle i dag. Dette må endres.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Jeg er enig i at foreldre som går fra hverandre, bør kunne utøve samvær med sine barn på en måte som er til det beste for barna, og at bostedsreglene ikke bør være et hinder for hvordan foreldre innretter samværsordningen med barna.
Skattedirektoratet har arbeidet med en endring av den aktuelle regelen, jf. høringsdokumenter som er tilgjengelig på Skatteetatens nettside, Høring – endring av regler om oppløsning av felles hjem med barn etter folkeregisterforskriften § 5-2-1 - Skatteetaten. Den foreslåtte endringen ble vedtatt 12. oktober 2023 og satt i kraft samme dag.
Hensikten med forskriftsendringen er å tilpasse regelverket bedre til ulike samlivs- og samværsformer, og herunder også ivareta prinsippet om barnets beste. Den vedtatte endringen vil supplere opprinnelig regel om oppløsning av felles hjem med en egen regel som gjelder oppløsning av felles hjem med barn. Dette innebærer at endring av folkeregistrert bosted kan skje når en person har sin overveiende døgnhvile i en annen bolig enn det tidligere felles hjem med barn, selv om besøk i det tidligere felles hjem skjer oftere enn hver tredje måned.