Skriftleg spørsmål fra Anna Molberg (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:51 (2023-2024)
Innlevert: 06.10.2023
Sendt: 09.10.2023
Svart på: 16.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Har statsråden til hensikt å be om «en gjennomgang utført av et offentlig utnevnt ekspertutvalg av sikkerhetslovens anvendelse, herunder mulige sårbarheter, ansvarsfordeling, status for departementenes listeføring av virksomheter som helt eller delvis skal omfattes av sikkerhetsloven», og hva er eventuelt grunnen til at statsråden ikke vil følge opp Stortingets vedtak?

Grunngiving

Viser til justis- og beredskapsdepartementets rapportering på oppfølging av vedtak nr. 1038, 28. mai 2021. Vedtaket er fra Redegjørelse av justis- og beredskapsministeren om planlagt salg av Bergen Engines AS, jf. Innst. 503 S (2020–2021), hvor statsråden selv var saksordfører og som regjeringspartiene stemte for. I vedtaket fremgår det at Stortinget ber regjeringen blant annet legge frem for Stortinget på egnet måte «en gjennomgang utført av et offentlig utnevnt ekspertutvalg av sikkerhetslovens anvendelse, herunder mulige sårbarheter, ansvarsfordeling, status for departementenes listeføring av virksomheter som helt eller delvis skal omfattes av sikkerhetsloven». Departementet rapporterer at «[v]edtaket er også følgt opp i Meld. St. 9 (20222023) «Nasjonal kontroll og digital motstandskraft for å ivareta nasjonal sikkerhet», som vart behandla i Stortinget 30. mars 2023». Spørsmålsstiller kan imidlertid ikke se at departementet har noen forklaring på hvorfor delen av vedtaket som gjelder et «offentlig utnevnt ekspertutvalg» ikke er fulgt opp.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen har nedsatt flere utvalg og kommisjoner, som blant annet ser nærmere på disse problemstillingene. Investeringskontrollutvalget, et offentlig utvalg som skal utrede behovet for screening av økonomisk aktivitet mot virksomheter som ikke er underlagt sikkerhetsloven, vurderer nettopp sikkerhetslovens anvendelse og vil legge frem en NOU før jul. I tillegg har regjeringen foreslått endringer i sikkerhetslovens kapittel 10 om eierskapskontroll, og det tilhørende forskriftsarbeidet pågår. Justis- og beredskapsdepartementet jobber videre med andre områder innenfor sikkerhetsloven og ser på øvrige endringsbehov i loven. Også gjennom Meld. St. 9 (2022-2023) «Nasjonal kontroll og digital motstandskraft» har regjeringen sett nærmere på og vurdert problemstillingene i anmodningsvedtaket.
Totalberedskapskommisjonen har i NOU 2023:17 «Nå er det alvor» også drøftet relevante problemstillinger i sikkerhetsloven. Kommisjonen har foretatt en helhetlig vurdering av den sivile beredskapen i Norge. Rapporten er nå på høring. Høringsfristen er satt til 16. oktober 2023. Regjeringen er i gang med oppfølgingen av rapporten.
Gjennom disse ulike arbeidene er det utfordringsbildet som lå til grunn for vedtaket adressert og fulgt opp. Dette er imidlertid et kontinuerlig arbeid hvor vi til enhver tid må vurdere om gjeldende lovverk er tilstrekkelig for å opprettholde nasjonal kontroll, slik som nevnt i Meld. St. 9 (2022-2023). I lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen har det derfor vært viktig for regjeringen å iverksette flere tiltak, herunder å sette relevante etater i stand til å kunne beskytte nasjonale interesser. Det gjelder både gjennom styrking av politiet, PST, NSM m.fl.