Skriftleg spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:122 (2023-2024)
Innlevert: 13.10.2023
Sendt: 16.10.2023
Svart på: 23.10.2023 av utenriksminister Espen Barth Eide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Vil regjeringen kreve at Israel stanser bombingen og fordrivelsen av sivile palestinere, hever blokaden av Gaza og avstår fra bakkeinvasjon, og hva blir i så fall konsekvensene for Israel fra norsk side om ikke kravene overholdes?

Grunngiving

Israel har innført full beleiring av Gazastripen og nekter livsviktige forsyninger inn. Det betyr at 2,3 millioner mennesker ikke får tilgang på mat, vann, strøm eller medisiner. Utenriksministeren har i media omtalt dette som en kollektiv avstraffelse og et brudd på humanitærretten.
Israel har videre iverksatt massive bombeangrep på Gaza som har krevd mange sivile liv, og en talsperson fra det israelske militæret har uttalt at deres fokus er å gjøre skade, ikke presisjon. De israelske styrkene har mobilisert i stort antall utenfor området og sier de forbereder seg på bakkeinvasjon.
Statsministeren fordømte fredag morgen Israels blokade og tiltak mot sivile, og uttalte:

"Det er en oppskrift på så store lidelser, med enorme humanitære konsekvenser, at vi må si tydelig ifra."

Spørsmålsstiller ønsker å vite om å si tydelig fra innebærer at Norge formidler noe krav til israelske myndigheter, og om å bryte disse kravene blir forbundet med noen håndgripelige konsekvenser.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Hamas grufulle terrorangrep 7. oktober er det verste angrepet mot Israel i landets historie. I denne situasjonen har Israel et klart grunnlag i folkeretten for å forsvare seg. Alle selvforsvarshandlinger må imidlertid være nødvendige og forholdsmessige, og alle militære operasjoner må også utføres i samsvar med humanitærretten. Sivile må beskyttes.
Dette betyr blant annet at militære angrep må skille mellom sivilbefolkningen og militære mål, og at selv angrep mot militære mål er forbudt etter humanitærretten dersom sivile rammes uforholdsmessig.
Ifølge humanitærrettens regler må videre alle praktisk mulige tiltak for å forhindre eller redusere sivile tap og skader iverksettes. Skoler, sykehus, sivile hjem, vann- og strømforsyning og annen kritisk sivil infrastruktur må beskyttes. Syke og sårede må få nødvendig pleie, uansett hvilken side de tilhører.
Jeg vil understreke at humanitærrettens forpliktelser til å beskytte sivilbefolkningen i Gaza også påhviler Hamas, og at sivilbefolkningen aldri, under noen omstendigheter, må brukes som menneskelige skjold.
Vi må gjøre alt vi kan for å stanse dette blodbadet og hindre en regional opptrapping. Statsministeren og jeg har begge tett kontakt med sentrale aktører i regionen om dette. Lederskap fra landene i regionen er viktig.